Jump to content

Meg kell becsülni a lojális munkaerőt!

2017. 09. 13. 17:53


A cégek 26 százalékánál a fluktuáció mértéke meghaladja a 10 százalékot, miközben a távozó munkatársak pótlása gyakran több millió forintot tesz ki – derül ki a BDO Magyarország és a Blooment Alapítvány közelmúltban végzett kutatásából. Hogyan akadályozható meg a megbízható munkaerő elvesztse és érhető el a fluktuáció csökkentse?

Tapasztalataink egyértelműen azt igazolják, hogy egy megfelelően felépített utánpótlásképzési rendszer jelentősen lassíthatja a szervezetben tapasztalható fluktuációt – emeli ki Szegedi Levente, a Blooment Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Amennyiben a cégek hajlandóak energiát fektetni abba, hogy maguk neveljék ki a munkatársaikat, és például már a gyakornoki pozíciókhoz kapcsolódva is megfelelő mentorprogramokat szervezzenek, már rövidtávon is érezhetően motiváltabb munkatársakkal, sokkal kevésbé megosztott vállalati kultúrában tudnak működni, ami alapvetően növeli az alkalmazottak lojalitását.”

A munkaerő-utánpótlás igen költséges dolog

Egy új munkavállaló felvétele ((hirdetés, kiválasztási tevékenységek: interjúk, tesztek, adminisztráció, stb.,) igen költséges dolog, a felmérés során megkérdezett cégek 29 százaléka jelölt meg 1 millió forintnál magasabb összeget. De ez még nem a végleges összeg, hiszen az új munkatársat be is kell tanítani: itt már a vállalkozások 35 százaléka számol be milliós nagyságrendű további közvetlen és közvetett költségről.

Nem csak a pénzt, az időt is emészti a munkatársak pótlása

A felmérés eredménye szerint a vállalkozások 77 százalékának több mint 2 hónapra van szüksége egy megüresedett munkakör betöltésére, és a betanulási időszak is igencsak hosszú: a válaszadók 38 százaléka szerint legalább 3-6 hónapra, további 9 százalékuk szerint több mint fél évre van szükség ahhoz, hogy a betanított munkatárs teljes hatékonysággal dolgozzon.

(Forrás: sikeresceg.hu; ado.hu; kép: pixabay.com)