Jump to content

Milyen lehetőségek jöhetnek szóba az elektromos autók töltésének elszámolására?

2017. 08. 30. 18:58


Magyarországon kb. kétszáz használatban lévő elektromos töltőállomás van, ahol az elektromos járművek tulajdonosai jellemzően ingyen tölthetik autóikat. De meddig marad ez a szolgálatatás ingyenes, és milyen megoldások jöhetnek szóba az elszámoláshoz?

A piaci szereplők nyilvánvalóan csak akkor vesznek a jövőben részt a töltőállomások villamos energiával való ellátásában, ha profitot tudnak termelni, tehát előbb-utóbb fizetni kell a ma még legtöbb helyen ingyenes szolgáltatásért.

Világszerte jelenleg az alábbi elszámolási módozatokkal találkozhatunk:

  • az elektromos töltők egy része óra vagy perc alapú elszámolást alkalmaz, amely nem veszi figyelembe, hogy az adott elektromos gépjármű mennyi villamos energiát vesz fel egységnyi idő alatt;
  • más töltőállomások a kWh alapú elszámolást alkalmazzák;
  • vannak töltőállomások, ahol töltésenkénti díjat számítanak fel (’per session fee’);
  • egyes töltőállomások havi vagy éves előfizetési díjat fizettetnek a felhasználókkal, melyet követően korlátlan mennyiségű villamos energia tölthető a gépjárműbe (‘all-you-can-eat model’);
  • van, ahol a töltőhely elfoglalásáért külön díjat kérnek;
  • és végül vannak az ingyenesen használható töltőállomások, amelyek használatához gyakran egy kötelezően alkalmazandó mobil applikáció kapcsolódik.

Látszólag ingyenes, valójában már jó előre kifizetted

Példaként említhető, hogy a Tesla Supercharger töltőállomások ingyenesek a Tesla járművek tulajdonosainak. Esetükben a tulajdonosok a gépjármű árában, illetve adott esetben a nagyobb teljesítményű akkumulátor (85 kWh) árában előre megfizetik a Supercharger töltőállomás használatának díját.

Éjszakai ingyenáram

Vannak olyan külföldi példák is (Texas, USA), hogy a közműszolgáltató éjszaka adja ingyen az áramot elektromos gépjárművek töltésének céljára. Magyarországon eddig egyes önkormányzatok, illetve a nagyobb villamosenergia-szolgáltatók létesítettek ingyenesen használható elektromos töltőket.

(Forrás: penzugyguru.hu; hirado.hu; kép: pixabay.com)