Jump to content

A robotizáció egyik vesztese Magyarország lehet

2017. 05. 22. 20:12


A Moody's friss elemzése szerint mivel egyre több amerikai, német és japán gyárban dolgoznak robotok, egyre kevesebb munkát kell olyan országokba kiszervezniük, ahol az olcsó és rendelkezésre álló munkaerő felhasználásával termelnek. Ennek a folyamatnak az egyik legnagyobb vesztese lehet Magyarország is.

A robotok terjedésével az alacsony képzettséget igénylő foglalkozások nagyrésze eltűnhet, de például a vezetői munkafolyamatok egy jó része is automatizálható. Az elemzések szerint nem arra kell gondolnunk, hogy a robotizációval helyettesíthető foglalkozások megszűnnének, hanem inkább az átalakulás lesz a jellemző. Például a dolgozóknak a call centerekben több idejük lesz az ügyféllel foglalkozni az adminisztráció helyett, a főnökök pedig gyorsabban tudnak döntéseket hozni.

Tehát nem feltétlenül kell rögtön tömeges leépítést vízionálni például egy call centerben, de természetesen az elbocsátások elkerülhetetlenek. Amikor ez a hullám már tömegesen érinti a munkahelyeket, akkor lesznek olyan országok, amelyeket keményebben érint majd a trend és a Moody's szerint Magyarország is azon országok között van, amely nagyon rosszul járhat a robotizációval.

Az előrejelzés szerint Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Vietnám, Malajzia és Thaiföld lehet a robotizáció nagy vesztese, vagyis azok az országok, amelyek nagy ipari exportkitettséggel rendelkeznek a fejlett nyugat felé, ezen belül is azon országok felé, ahol a legvalószínűbb a gyártás robotizálása. Ilyen például Németország, USA, Kína, Japán és Dél-korea.

Magas fokon automatizált gyárakat hatalmas kezdeti költséggel lehet alapítani, a működési költségek viszont jóval alacsonyabbak lehet akár annál is, mint ami egy KKE-régiós ország alacsonyabb munkabér-szintjével elérhető most.

(Forrás: bloomberg.com; sikeresceg.hu; portfolio.hu; kép: pixabay.com)