Jump to content

Így oldanák meg a nők és a férfiak közti bérszakadékot

2017. 01. 16. 17:43



A nagyobb vállalatoknál közölni kell a hölgyekkel, mi alapján bérezik őket és átlagosan mennyit keresnek a kollégáik. Ezzel a módszerrel próbálnák megoldani Németországban a nők és a férfiak közötti bérkülönbségeket. Egyesek úgy vélik, hogy ez nem sokat fog érni, mert nem azokat az okokat szünteti meg, amik miatt a nők és a férfiak fizetése annyira eltérő.

A német kormány elfogadott egy törvénytervezetet, amelynek célja a nők és férfiak bérei közötti különbség csökkentése. 2015-ös adatok szerint 21 százalékkal kerestek átlagosan kevesebbet a női munkavállalók, mint a férfiak. A törvény lényege az lenne, hogy a legalább 200 dolgozót foglalkoztató cégek és intézmények dolgozói információt kérhetnek arról, mennyit keresnek a hasonló pozícióban levő kollégáik.

A tövény elfogadása csak hiú ábrándokat keltene a nőkben

A törvény kritikusai szerint a tervezet megvalósítása hiú ábrándokat kelthet a nők körében arról, hogy a bérkülönbség csökkenhet, annak ugyanis okai vannak. A Der Spiegel szerint a nők gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben (főleg ha gyermeket nevelnek), ritkábban jutnak vezető pozícióba és gyakrabban dolgoznak alulfizetett, szociális jellegű munkakörökben. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a bérkülönbség 21 helyett csak 7 százalék a férfiak javára.

Egy másik gyakori ellenérv a túlzott bürokráciát kárhoztatja, a Stuttgarter Zeitung például a kormánypártokat a „túlszabályozók koalíciójának” csúfolja. A nőknek többet segítene, ha jobban ösztönöznék őket természettudományos pályák választására – írja a lap.

Karriert és gyermekfelügyeletet kellene inkább biztosítani

Egy másik ellenzéki kritika szerint szép, szép, hogy a nők megtudják, mennyit keresnek kollégáik, de mire mennek vele? Legalább a szakszervezeteknek több jogot kéne adni a kezébe a fellépéshez. A nőknek inkább karrierlehetőségeket kéne nyújtani, vagy például az egész napos gyermekfelügyeletet kellene megoldani.

(Forrás: penzugyguru.hu; Der Spiegel; Stuttgarter Zeitung; Focus; kép: FreeDigitalPhotos.net)