Jump to content

Hány olimpiai érmet jósolnak az elemzők Magyarországnak?

2016. 06. 06. 09:20

A riói olimpia közeledtével egyre több becslés lát napvilágot arról, hogy az egyes országok hány éremre számíthatnak a nyári játékokon. A PwC közgazdászai is elkészítették a saját előrejelzési modelljüket az éremszám várható alakulásáról. E szerint Magyarország öttel kevesebb érmet szerezhet, mint Londonban, 13-at.

A becsléshez azokat a gazdasági és politikai tényezőket vették figyelembe, amelyek a korábbi ötkarikás játékokon szerzett érmek számát tekintve statisztikailag jelentősnek bizonyultak. Ilyen a gazdaság mérete, a vásárlóerő-paritás árfolyamán számított GDP, az előző két olimpián való szereplés, illetve az, hogy rendező országról van-e szó.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy részt vevő ország lakosságszáma és gazdasági jóléte, annál valószínűbb, hogy több érmet szerez. Akadnak azonban kivételek, mint például Jamaica és Kenya.

„Dávid a sportban olykor legyőzheti Góliátot, bár az olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok és Kína továbbra is uralják az éremtáblát” – mondta John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza.

„Az előrejelzési modellhez gazdasági és politikai tényezőket vettek alapul a szakértő kollégák, akik 2000 óta készítenek hasonló becslést. Mi, itt Magyarországon azért bizakodóbbak vagyunk a saját érmeink számát tekintve és a 18. helynél előkelőbb szereplésre számítunk” – teszi hozzá Katona Zoltán, a PwC Magyarország tanácsadási üzletágának szenior menedzsere.

A PwC-modell szerint ismét az Egyesült Államok szerepel az éremtábla élén, újabb érmekkel szárnyalva túl londoni eredményét. Kína várhatóan ismét második lesz. Az Egyesült Királyság – amely már nem a rendező ország – várhatóan nem ismétli meg kivételes londoni sikereit, bár a PwC előrejelzése szerint akár a negyedik helyet is elérheti az éremtáblán. Ez a várható eredmény a gondosan célzott állami támogatások sikerének is köszönhető, amely a legnagyobb éremesélyesekre összpontosít.

A modell szerint a lakosságszámukhoz és GDP-jükhöz képest alulteljesítő országok közül továbbra is India vezet: amennyiben eléri Rióban a modell által előre jelzett 12 érmet, ezzel megduplázná a Londonban szerzett érmei számát.

(Forrás: vg.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)