Jump to content

A megfelelő város fontossága

2014. 01. 31. 00:00

Nem csak személyes izlésünk, de munkánk és pénzügyi lehetőségeink szempontjából is fontos lehet, hol élünk. Egy a közelmúltban megjelent kutatásában Guy Micheals és Ferdinand Rauch azt vizsgálta,  a városok lehetőségeit mennyiben befolyásolja elhelyezkedésük: vannak-e bizonythatóan rosszul helyre felépített városok?

A kutatópáros szerint a települések elhelyezkedése jelentős hatással bír későbbi lehetőságeikre: a természeti erőforrások közelsége, a világpiachoz való hozzáférés, természeti csapásoknak való kitettség mind olyan faktor lehet, melyek nagyban meghatározhatják egy-egy település későbbi sikereit. Feltevésüket angol és francia települések történelmi adatainak feldolgozásával tették próbára, kutatásukban egészen a római korig visszanyultak.

A brit és francia példák azért is bizonyultak ideálisnak, mert a két nemzet régóta különböző földrajzi és történelmi körülményekkel rendelkezett. Mégis hosszú történelmük során összehasonlítható alappal szolgálnak, a francia városokat például sokkal közelebb építették fel fontos római gazdasági központokhoz, míg a brit (a kevésbé meghatározó római jelenlét miatt is) települések kikerültek a nagyobb római központok vonzáskörzetéből. A kutatók szerint emiatt a britek településrendszere rugalmasabban reagált a későbbi korok igényeire, sikeresebb, élhetőbb városokba szervezték életüket.

A rugalmasság igen meghatározónak bizonyult az angol fejlődésben. A brit városok legalább kétszer annyira közelebb kerülteka tengerpartokhoz a középkorban, mint korábban.Ezzel szemben a francia településrendszerben nem történtek ilyen változások. A középkor végén ezek a tengeri kikötők fontos előfeltételei voltak a kereskedelem fellendüléséhez emelett pedig egyszerűbb volt csatotnarendszerek kialakítása és nagyobb infrastrukturális beruházások kivitelelezése. A szerzőpáros ebből arra következtet, hogy a francia fejlődés folyamatában fontos tényező lehetett a településrendszer rugalmassága, és a költözni hajlandó népesség kultúrája.

Micheals és Rauch kutatásból saját életünkre nézvén is érdemes levonni a tanulságokat. Fel kell tudnunk mérni, városunk a milyen hosszútávú lehetőségekkel bír, mennyire felel meg személyes igényeinknek. Fontos átgondolni, mennyiben optimális családunknak, és mennyire érdemes ott olyan befektetéseket meglépni, mint a vállakozás beindítása vagy gyermekeink iskoláztatása. És ne feledjük, ha úgy látjuk városunk nem megfelelő, nem szabad elutasítani a költözés lehetőségét: ezzel nemcsak magunknak, de hosszú távon a környezetünknek is segíthetünk.

Forrás: Freakonomics

Kép: e r j k p r u n c z y k (flickr)