Jump to content

Tényleg lehetünk pénz nélkül boldogok?

2014. 01. 13. 00:00

Az ír Mark Boyle még 2009-ben úgy döntött, száműzi életéből a pénzt és megpróbál bevételek, kiadások és számlák nélkül élni egy teljes évig. Boyle sikeres volt, de ehhez önkéntes száműzöttséget választott, és a természet magányába vonult. Azt állítja élete legboldogabb éve volt. De vajon tényleg az ilyen élet tenne mindannyiunkat boldogabbá?

Boyle egy 2010-ben megjelent újságcikkben számolt be pénztől elvonult élet tanulságairól. Itt leírja, hogy élete teljesen normális pályán mozgott mielött úgy döntött, megszabadítja magát a pénz jelentette társadalmi kötelezettségektől. Üzleti ás pénzügyi diplomák megszerzése után 6 évvel egy sikeres élelmiszeripari vállakozás menedzsere volt, a munkája mellett kiterjedt baráti körével nem egyszer jóhangulatú borozgatásokkal töltötte idejét saját hajóján. Állítása szerint elégedett, teljes élete volt. A döntést egy hasonló, bor meletti filozófikus beszélgetés során hozta meg, miután elgondolkozott Mahatma Gandhi híres mondásán: “Légy te az a változás, amelyet a világban látni szeretnél”. Boyle úgy döntött kipróbálja azt az életet, melynek fantáziája már régóta foglalkoztatta.

A természetben töltött egy év alatt a saját maga által elültetett és gyüjtött növények terméseit fogyasztotta, folyóban fürdött és a szabadban főzőtt. Gázpalackból készített fatüzelésű kályhályával fűtött működésképtelen lakókocsijában. Még olyan apróságnak tűnő is problémákat is megoldott, mint a fogkrém helyettesítése halszálkával és édeskömyénnyel vagy a gyertya készítése méhviaszból. Barátait nem egyszer meglátogatta az 50 kilométerre fekvő nagyvárosban, az utat biciklivel tette meg minden esetben. Ez helyetesítette az eddig konditermekben végzett edzést.

Boyle állítása, hogy a pénz világából való elmenekülés boldoggá és szabaddá tette. Ami leginkább hiányzott neki a civilizált életből, az a társaság és a frissen csapolt hideg sör, de belátja, nem reális, hogy mindenki hosszú távon ezt az életet választaná és talán ő sem lenne rá képes. Nagy küzdelem volt a berögzült szokásokról lemondani, és megtalálni az örömöt az egyszerű dolgokban. Ezzel szemben úgy gondolja, élhetnénk ehhez az állapothoz közelebi életet, és hisz a kisközösségi társadalmak, és termelői közösségek jövőjében. Állítása szerint nem antikapitalista, nincs ellene a modern világ működésének, de azt gondolja, rengeteg boldogtalanság abból a világból fakad, amit együtt magunknak kreáltunk: a természetben nem létezik bűnüzés, a stressz és a depresszió és az ezekhez hasonló problémák.

Mark Boyle kétség kívül bátor ember aki mer nagyot álmodni és képes arra, hogy ehhez tartsa magát. De nem feledkezhetünk meg arról, hogy egy ereje teljében lévő férfi könnyebben felválallja azokat az akadályokat, amik ehhez a szabad élethez szükségesek. Könnyebb kötelezettségek, család és gyerek nélkül a természet szabadságát élvezni és az is valószínű, hogy ez a boldogság nem tart ki évekig. A pénz nem feltételnül boldogít, de megtagadása szinte biztos nem tenné boldoggá emberek tömegeit. De érdemes meghallani Boyle üzenetét: problémáink jó részét mi, magunknak kreáljuk.

Forrás, kép: abc.net