Jump to content

Hat olyan eset, amikor a tehetetlenség kárt okoz

2013. 10. 16. 00:00

Sokszor egyszerű leragadni a megszokottnál, de biztos, hogy ez a legjobb megoldás?

A tétlenség és a tehetetlenség kétélű fegyver. Hat példa, amikor jobb óvakodni tőle:

1. Változatlan viselkedés változó környezetben

A kamatok csökkennek, érdemes lehet gyorsabban visszafizetni az adósságot. Azon európaiak nagy többsége, akiknek nem okoz gondot hiteleik fizetése, nem fizeti vissza hamarabb a tartozását, állapította meg az ING 2013-as kutatása. Az ebbe a kategóriába eső 84% egy részének jó oka lehet erre, de sokan csak beleragadnak a megszokásba, és elszalasztják a lehetőséget.

2. Megéri változtatni a káros szokásokon

Fizetésnap van, itt az idő egy drága vacsorára vagy valami új kütyü beszerzésére. Bármilyen vonzó is ez a lehetőség, egészségesebb gazdálkodáshoz vezet a fizetésnapi költekezés helyett a fizetésnapi megtakarítást megszokni.

3. Évek óta nem tervezte újra hosszútávú megtakarításait

Nagyot változhat az emberek pénzügyi kockázatvállalási hajlandósága, amikor megházasodnak, megváltozik a jövedelmük, gyerekeik születnek vagy közelebb kerülnek a nyugdíjhoz. Ilyenkor érdemes lehet ennek megfelelően újragondolni a megtakarítási portfóliójukat is. A tehetetlenség miatt egyesek mégsem végzik el ezt a fontos újratervezést. Ilyenkor segíthet a jó időbeosztás, a tennivalók listája és egy hozzáértő tanácsadó.

4. Nem figyel oda klubtagságaira és előfizetéseire

Egy előfizetett magazin olvasatlanul hever az asztalon hónapról hónapra? Automatikusan megújítja tagságát egy egyesületben, pedig már nem is vesz részt a munkájukban? Nézze át, van-e olyan ismétlődő kiadása, ami valójában felesleges!

5. Az alapértelmezett nem feltétlenül jó Önnek

Mobilelőfizetésből vagy befektetési csomagból rendszerint az alapértelmezettet kapja az ember. De sokba kerülhet, ha nem ez a legmegfelelőbb a személyes körülményeire. Jobb időt szánni a személyre szabott megoldás megtalálására.

6. Gyakran megdézsmálja megtakarításait

Jó érzéssel tölt el, amikor rendszeresen félrerakunk valamennyi pénzt. De ha gyakran rájárunk ezekre a megtakarításokra, könnyen lehet, hogy egyet lépünk előre, kettőt hátra. Próbálja meg újragondolni a pénzügyeit, ha rendszeresen a megtakarításaihoz nyúl egy-egy születésnap, éttermi vacsora vagy más különleges alkalom miatt. Tervezze be a háztartás költségvetésébe a különleges eseményeket!

Forrás: Ezonomics

Fotó: Ezonomics