Jump to content

Készüljünk fel mindenre!

2013. 07. 30. 00:00

Az életben bármi megtörténhet: balesetek, sikerek, kudarcok, munkahelyek elvesztése. A problémás események sok esetben nem elkerülhetőek, felkészülni pedig nagyon nehéz vagy lehetetlen rájuk. De ezek az események is kezelhetőbbek akkor, ha valamennyire felkészülünk arra: a váratlan események bizony bekövetkezhetnek.

Visszatekintve persze mindig tudjuk, hol kellett volna másképp csinálni, hogyan kerülhettünk volna el egy negatív eseményt. Mindenesetre ez nem segít a jövőbeli következményeken - azokkal szembe kell néznünk. Nem mindegy hogyan reagálunk.

Minél rugalmasabban válaszolunk az eseményekre, annál jobban tudjuk kezelni a problémákra. Pénzügyi gondok esetén hirtelen ránk zúduló költségek összeadódásával, egyre súlyosodó problémákkal nézhetünk szembe. E gondok enyhítésére jó a vésztartalék és a különféle megtakarítások is - ez nagyon fontos, de nem az egyetlen jele felkészültségünknek.

Lelkiekben is számítanunk kell a váratlan gondokra. Életünket nem irányíthatjuk, de alkalmazkodhatunk a körülményekhez. Ez pedig akkor lesz könnyebb, ha kudarcaink miatt nem másokat bántunk, hanem fegyelmezetten próbáljuk végiggondolni lehetőségeinket és helyzetünket. Jó, ha van érzelmi kapacitásunk a legrosszabb dolgok áthidalására is.

A mérsékelt, higgadt, kimért hozzáállás segíthet elviselnünk a nehézségeket, józanabb döntéseket hozhatunk, és könnyebben talpra állíthatjuk az anyagiakat. A hatás viszont nemcsak anyagi: a fegyelmezett és józan cselekvés megnyugtatja és mellettünk tartja embertársainkat is. Értelmes problémamegoldással 90 százalékban elkerülhető az igazi nagy katasztrófa. Amikor pedig arra kerül sor, merjünk külső segítséget kérni. Éljünk a lehetőséggel és álljunk talpra!

Fotó: Free Digital Photos