Jump to content

Lépjünk túl az elsüllyedt költségen!

2013. 07. 29. 00:00

Ön is tapasztalta már, hogy olcsóbbnak érzi a megvásárolt mozijegyet, ha ott marad a film végén levetített stáblista idejére is? Vagy át tud lépni e csapdán, és jobban tölti el szabadidejét? El tudja engedni az elsüllyedt költségeket

A pszichológusok és viselkedési közgazdászok az elsüllyedt költség csapdájának nevezik azt a jelenséget, amikor valaki irracionálisan, saját hasznaival szemben folytat valamit csak azért, mert korábban időt, energiát vagy pénzt fektetett bele.

Az elsüllyedt költségek pedig nemcsak a mozihoz hasonló kevésbé jelentékeny szituációkban jelennek meg. Sokszor erről van szó akkor is, amikor későn adjuk el autónkat vagy veszteséges részvényeinket - vagy amikor a kormányok tovább erőltetik bukott szabályozásaikat. Jellemző például, hogy az emberek nagyon nehezen válnak meg ingatlanaiktól akkor, amikor azok az áresés miatt kevesebbet érnek eredeti áruknál.

A felsorolt szituációkban egy racionális cselekvő mindig pontosan tudná, mikor jön el a kiszállás pontja és megválna addigi befektetésitől. A korábban választott út viszont sokszor keretbe foglalja tevékenységünket, ezért a döntés nehéz (ha egyáltalán felmerül bennünk).

Ennek oka a tudósok szerint az, hogy minden ember el szeretné kerülni a szembenézést azzal, hogy döntéseivel néha pénzt, időt vagy mást veszteget el. Holland kutatók azt is állítják: a csapda kezelése leginkább azon embereknek szokott sikerülni, akik könnyebben engedik el a múlt eseményeit. A jelenség egyébként az idősebb embereknél kevésbé jellemző, mint az ifjúságnál.

A Concorde-tévedés

Az elsüllyedt költségek e problémája egyébként korábban a Concorde-tévedés néven híresült el. Állítólag már jóval az üzembe állítás előtt tudható volt, hogy a hatvanas-hetvenes évek szuperszonikus Concorde repülői anyagilag nagyon veszteségesek lesznek a gyártó számára. Ennek ellenére a projektet senki sem állította le, hiszen a kormányok már annyi pénzt öltek a tervezésbe.

Ideje megválni a veszteségektől!

Az Ezonomics közgazdásza, Chris Dillow azt mondja: a veszteségeket szenvedő, pénzt vesztő embereknek tovább kel lépniük a kudarcokon. A múlt veszteségeit szerinte jelentéktelennek kell tekintenünk akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket hozzuk meg.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos