Jump to content

Így vegyél használtautót!

2013. 05. 21. 00:00

Az autóvásárlás - legyen szó régi vagy új modell kiválasztásáról - nagyon komoly döntésnek tűnik. Ez igaz is, de néhány ésszerű lépés betartásával még a használtpiacon is könnyen kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő járgányt.

Ismerd a határaid!

Legyél tisztában már a legelején azzal, hogy mennyit szeretnél költeni az új járműre és ezt milyen finanszírozással fogod megtenni. Állíts fel egy költségplafont, amelyhez később választásodnak mindenképpen igazodnia kell.

Lelki szempontból is könnyebb így megelőzni azt, hogy beleszeress egy számodra túlzottan drága autóba. Egy fontos: semmiképp se hagyd, hogy a használtautók kereskedői eladási taktikákkal űzzenek bele egy túl drága vételbe.

Nézz körbe alaposan!

Első látásra semmiképp se vásárolj meg egy autót - akkor sem ha az minden szempontból ideálisnak tűnik. Érdemes az összes elérhető autókereskedést megkeresned és listát készíteni az elvárásaidhoz illeszkedő kocsikról. Fontos továbbá az is, hogy mindenképp igyekezz információt szerezni a kereskedőről: az ő megbízhatósága vagy megbízhatatlansága legyen kiemelt tényező döntésedben.

Az autót is nézd át!

De alaposan. Tehát igyekezz kikérni független hozzáértő (mondjuk autókhoz értő ismerős) véleményét, nézd meg tüzetesen a berendezést, az eddigi hibákat és a motor állapotát is. Sok autó kívülről nagyon szépen fest, a belső műszaki állapot olykor a csotrogányokét idézi.

Később hagyatkozz a megérzésedre!

Ha a kötelező elővigyázatossági körök megvoltak, akkor már érdemes azt az autót választani, amelyik esetében úgy érzed: ez tényleg neked való, ez egy igazán jó vétel. Itt már szubjektív tényezők is fontossá válnak, úgyhogy ebben ne hagyd magad befolyásolni!

Élvezd!

Az autóvásárlás fontos döntés lehet életünkben. Emiatt is fontos, hogy ne stresszelve és türelmetlenül csináljuk - ha élvezzük már a kiválasztás folyamatát is, akkor jobb esélyünk van informált, tudatos és hosszú távon is bölcs döntést hozni.

Forrás: Charles Davidson/Yahoo

Fotó: Free Digital Photos