Jump to content

Vigyázzunk a múlt bölcsességével!

2013. 04. 28. 00:00

Mark Twain híres idézete szerint érdemes földet vásárolni, hiszen azt többé nem gyártják. Sokan gondolják azt, hogy az ingatlanbefektetésekkel hosszú távon nem veszíthetünk, pedig ez korántsem ilyen egyszerű.

Ha megnézzük az elmúlt néhány száz év történetét, akkor azt látjuk, hogy a föld- és ingatlanpiacokon felívelő időszakok és pánikszerű zuhanások többször váltották egymást. Miért gondolják mégis sokan azt, hogy a földvásárlással nem foghatunk mellé? Ez az érvényesség illúziója.

Az emberek megtakarítási és pénzköltési döntéseit sokszor torzíthatja az említett jelenség, amelyet először a Nobel-díjas közgazdász-pszichológus, Daniel Kahneman fogalmazott meg. Ha az ingatlanárak példájánál maradunk, akkor elmondható hogy valamilyen stabilitás érzését kapcsoljuk a földhöz és a házakhoz, illetve korábbi példák miatt hajlamosak vagyunk elhinni az áremelkedés örökérvényűségét.

Az emberek, emiatt sokszor alábecslik házvásárlási döntéseik kockázatosságát, miközben immár számos alkalommal kimutatták: az ingatlanpiacok áresése akár hosszú időszakokon keresztül is eltarthat. Ennek ellenére a házvásárlás szükségességét sokan generációkon átívelő bölcsességnek tekintik.

Mikor hozhatunk jó döntéseket?

Ehhez vagy tudás kell, vagy szerencse - hangzik a kézenfekvő válasz és tulajdonképpen így is van. Számos emberi döntésben egyébként inkább a szerencse tényezője játssza a legfontosabb szerepet. Ez a befektetések esetében is így lehet - Kahneman professzor vizsgálatai szerint például a professzionális befektetők nem teljesítenek jobban a piacon elérhető átlaghozamnál.

Hogyan kezeljük illúzióinkat?

Az érvényesség illúziójától megszabadulva felelősebb módon hozhatunk pénzügyi döntéseket. Ennek első lépése, hogy megjegyezzük: attól, hogy a korábbi időszakokban egyes sikerrel használtak bizonyos befektetési stratégiákat, nem feltétlenül célszerű azokat ma is alkalmaznunk. Ne vegyünk házat csak azért, mert szüleink hasonló cselekedete utólag nagyon jó döntésnek bizonyult!

Másodszor: legyünk tisztában a kockázatokkal. Tudjuk, hogy a hibás döntések következményei fontosabbak, mint a döntések helyességének valószínűségei. Emiatt nagyon kell vigyáznunk a múlt adataiból kinyert iránymutatásokkal. 1999-ben például számos pénzügyi elemző a részvényárak triplázódását jósolta az internet terjedése és a technológia fejlődése miatt. Aki erre a lóra tett, nagyot bukott: elég a dotcom-válságra gondolni.

A tanácsok sokszor jól jönnek, de azért érdemes őket néha letesztelni vagy szembesíteni saját kétségeinkkel!

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos