Jump to content

7 tipp egyedülálló anyáknak

2013. 04. 15. 00:00

Az egyedülálló anyák alkotják az egyik legveszélyeztetettebb és legnehezebb helyzetben lévő csoportot: gyermekeink felnevelése és a háztartás vezetése nemritkán emberfeletti erőfeszítéseket követelnek meg. Összeírtunk néhány tippet nekik a kiegyensúlyozottabb pénzügyi tervezés érdekében.

Beszélj gyermekeiddel a pénzről!

Amennyiben a gyerekek elég érettek aggoz, hogy megértség a pénz értékét, akkor mindenképpen jól teszed, ha a legfontosabbakar meg is beszéled velük. A kicsik sokat tanulnak abból, ha megértik a családi pénzügyek helyzetét és jelentőségét - ráadásul ez a viselkedésüket is befolyásolhatja rövid és hosszú távon.

Figyelj még jobban!

Egyedülálló szülőként ha lehet még fontosabb szerepet kap a költések folyamatos és tudatos monitorozása. A legegyszerűbb az, ha szervezett formában, írásban vagy digitális alkalmazásokkal teszed átláthatóvá a háztartás fogyasztását.

Spórold meg a gyerekfelügyeletet!

Ha gyermeked még nem óvodáskorú és állami bölcsőde sincs a közelben, akkor nagy gondot okozhat a megfelelő felügyelet biztosítása arra az időre, amíg dolgozol. Ha viszont spórolnod kell és megteheted, próbálj meg lemondani a fizetős bölcsiről vagy a baby sitterről - ez kis szervezéssel, a család és a barátok segítségével akár középtávon is kivitelezhető.

Óvakodj az adósságtól!

Azegyedülálló anya egzisztenciáját igencsak kikezdheteti az eladósodá, ezért tartsd szem előtt: valószínűlegez az utolsó dolog, amire szükséged van. Ha már van hiteled, próbálj meg reális taktikát kialakítani annak visszafizetésére - az újat pedig csak a legvégső esetben vedd fel.

Tegyél félre a nyugdíjba!

A gyermekek felnevelése erődön felül megterhel anyagi, lelki és testi értelemben is, viszont így sem szabad megfeledkezned magadról és a saját jövődről. Gondolkozz el azon, hogy milyen nyugdíjtakarékossági lehetőségek állnak rendelkezésedre. A nyugdíj fontosabb, mint gyermeked a egyetemi tanulmányaira való gyűjtés - neki van esélye ösztöndíjakra és diákhitelre, neked nem lesz!

Találj ingyenes programokat!

Számos olyan szabadidős tevékenység létezik, amelyeket ingyen gyakorolhat az egész család. Ismerd ezeket: például az ingyenes múzeumlátogatás, a szabadtéri piknikezés és a túrázás alacsony költségszinten színesítik meg az együtt töltött időt.

Legyen vésztartalékod!

Egyedülálló anyaként jó, ha félre tusz tenni bizonyos összeget arra, ha bármi előre nem kalkulálható nehézséggel szembesülnél a későbbiekben. Ne lavírozz fedezet nélkül - családfőként nagy felelősség van a válladon.

Forrás: Examiner

Fotó: Free Digital Photos