Jump to content

Légy sikeres nő!

2013. 03. 05. 00:00

A Financial Plan egyszerű, de fontos adalékokat fogalmazott meg a modern nő pénzügyi sikeréhez. Nézzük, mik is ezek! Jelszavaink természetesen ezúttal is a tudatosság és az önállóság, amik a tervezettség és a kiegyensúlyozottság elengedhetetlen feltételei.

Ne hagyatkozz másokra! A pénzügyi biztonságod garantálását legfeljebb részben várhatod el férjedtől vagy barátodtól. Tanuld meg a pénz kezelését és befektetését, lépd át a nemek közti pénzügyi egyenlőtlenségeket!

Állíts fel célokat! A célrendszer a pénzügyi sikere alapja – az interneten pedig számos segítséget találhatsz saját pénzügyi terveid megvalósításához. Például itt és itt.

Ne költs pénzt csak azért, hogy jól érezd magad! Ez tulajdonképpen pazarlás. Ha megérted a pénz pszichológiáját, átléphetsz a felesleges közérzetjavító költekezéseken is. Légy inkább kreatív és magabiztos!

Költs kevesebbet, mint amennyit megkeresel! Feleslegesnek hangzik hangsúlyozni, de tényleg ez mindennek az alapja. Érdemes megtanulni, hogyan kell költségvetést készíteni.

Legyen vészkasszád! Ha a dolgok rosszra fordulnak, valahová nyúlni kell. A tartalékolás nagyon jól jöhet egy váratlanul nagy gázszámla vagy egy haladéktalan felújítási munka kifizetésére, vagy az esetleges álláskeresési időszakokra. Ne kelljen hitelt felvenni ilyenekre!

Vegyél részt (vagy irányítsd) a családi pénzügyek napi szintű kezelésében – az sem árt, ha partnereddel időről-időre megbeszélitek az anyagi ügyeket. Ez ne legyen tabutéma!

Ha házasodsz, ne szerezz adósságot is! Ha partnered adósságokkal küzd, a házasság előtt várd meg azok legyőzését. Ha ez nem megy, akkor védd meg vagyonod házassági szerződéssel. Ez nem csak a gazdagok kiváltsága.

Ne félelemből! A pénzügyi döntések meghozatalát nem irányíthatja félelem. Néha érdemes kockáztatni, máskor pedig az okosak biztonsági játékot játszanak. Egy a lényeg: mindig próbálj racionálisan mérlegelni.

Tanulj a hibákból! Ne kerekedjenek felül rajtad a korábbi kudarcok!

Forrás: Financial Plan

Kép: Free Digital Photos