Jump to content

Válófélben is figyeljünk a pénzügyekre!

2013. 02. 19. 00:00

A válóper természetesen senkinek sem álma. Az érzelmi megpróbáltatás kezelése mellett mégis mindenképpen figyelnünk kell az anyagi kérdésekre is, hiszen van mit veszíteni. A Forbes hasábjain Jeff Forbes foglalta össze azokat a teendőket, amelyre a válóperbe keveredő nőknek feltétlenül ügyelnie kell. Itt a magyar változat.

Gyűjtsön össze minden iratot!

A pénzügyi dokumentumok birtoklása, a pontos adatok ismerete rengeteg később kellemetlenséget előzhet meg. Ha vitára kerülhet sor, mindenképpen hasznos ha minden ingóságunk és pénzügyi tulajdonunk adatai a birtokunkban vannak - csakúgy mint a havi bankszámla- és hitelkártyakivonatok. Lehetőség szerint szerezzünk meg minden fontos dokumentumot és fénymásoljuk le őkat. Jó, ha ezeket a per idejére egy megbízható barát vagy egy közeli rokon felügyeletére bízzuk. A későbbiekben lehetséges, hogy valamiért nehéz lesz hozzájutni a legfontosabb információkhoz.

Legyen tisztában a hitelhelyzetével!

Érdemes lekérni minden olyan információt, amely a hitelképességünkhöz kapcsolódik. A jó hitelhelyzet a pénzügyi jövő alapja - anélkül aligha vehetünk fel hitelt bármilyen későbbi célra és persze a háztartás kiadásainak menedzselése is megnehezedhet. Különösen figyeljünk a hitelkártyákra és a megosztott hitelkeretekre. Ha házastársa ezt kétes célokra hasz nálta fel, ennek még a válóperben is szerepe lehet.

Nyisson számlákat a saját nevünkre!

Ha a válás elkerülhetetlen ténnyé válik, akkor pénzügyileg is teljesen független életet kell kezdenie. Emiatt nagyon fontos, hogy minden fontos bankszámlát, biztosítást és egyéb pénzügyi terméket a saját nevén használjon!

Forduljon szakemberhez!

Talán nyilvánvalónak tűnhet, de a válás szomorú és korántsem egyszerű történet. Nemcsak a jogi képviseletet kell óvatosan és körültekintően megválasztani, de érdemes pénzügyi szakember tanácsait is igénybe venni ahhoz, hogy az önálló életvitelhez zökkenőmentesen alkalmazkodni tudjunk.

Legyen körültekintő!

Nem szabad rosszhiszeműnek lenni, viszont mindenképpen érdemes figyelnie arra, ami a válás során történik. A férj nemegyszer megpróbálja kimenteni a közösen megszerzett vagyontárgyakat a válóperes eljárás alól. Ez egyrészt illegális, etikátlan és kicsinyás, másrészt az ön pénzügyi stabilitása múlhet rajta. ne ültessék fel!

KÉP FORRÁSA