Jump to content

Okostelefonok a vállalkozásban - Kockázatkezelés

2013. 01. 29. 00:00

Előző blogbejegyzésünk azokat a kockázatokat foglalta össze, amelyekkel feltétlenül érdemes számolnunk kisvállalkozásunk mobiltelefon-flottájának felállításáakor és kezelésekor. A következőkben leírunk néhány alapvető gyakorlatot, amelyek segítségével kivédhetjük a felmerülő veszélyek tekintélyes részét.

Legyen szabályzatunk!

Érdemes pontos telefonhasználati szabályrendszert kialakítani a vállalkozásban, amelyeket következetesen alkalmazhatunk, és amelyek egyértelmű iránymutatást adnak alkalmazottainknak.

Frissítsünk rendszeresen!

Az okostelefonok szoftvereinek rendszeres frissítése egyrészt növeli a munka hatékonyságát, másrészt pedig ezen keresztül juthatunk hozzá a legfontosabb biztonsági javításokhoz is. Érdemes meghatározott időpontokat (havi-háromhavi rendszerességgel) kijelölni az alkalmazások frissítésére.

Legyen biztonsági szoftver a telefonokon!

Érdemes olyan biztonságtechnikai alkalmazást használni flottánkban, amely az adatforgalom titkosítását és a rendszer vírusvédelmét is ellátja. Egyre több rosszindulatú, úgynevezett malware alkalmazás jelenik meg a mobilalkalmazások között - a telefonhasználók a cyberbűnözők és hackerek egyre fontosabb célközönségének számítanak. Érdemes olyan szoftvereket is beszereznünk, amelyek segítségével biztonsági másolatot készíthetünk mobilrendszerünkről - adatvesztés esetén ez nagyban megkönnyítheti életünket.

Figyeljünk a PIN-kódra!

Ez praktikusan azt jelenti, hogy nem az egyes telefonok gyári kódjait használjuk. Ezen túlmenően időnként érdemes lecserélni a jelszavakat. Ügyeljünk arra is, hogy az alkalmazottaj ne osszák meg egymással PIN- és PUK-kódjaikat.

Internetezzünk tudatosan!

A mobiltelefonos netezés éppúgy veszélyes, mintha személyi számítógépen tennénk meg ugyanezt. Emiatt nem árt kétszer meggondolni, milyen tartalmakat nyitunk meg az okostelefonnal - a vállalati szabályzat esetleg meg is határozhatja, hogy milyen céokra vehetik igénybe alkalmazottaink a mobilinternet lehetőségét. Ettől függetlenül a körültekintő internetezés alapkövetelmény.

Óvatosan a nyilvános hálózatokon!

Különösen óvatosan kell eljárni nyilvános internethálózatra való csatlakozáskor és a Bluetooth-technológia használatakor, hiszen e hálózatok elosztási pontjai a hekkerek egyik kedvelt helyszínei a személyes adatok megszerzéséhez. Semmiképpen se adjunk meg pénzügyi adatokat ilyen hálózati környezetben, de az e-maillel és más személyes adatokkal is vigyázzunk!