Jump to content

7. heti piaci összefoglaló

2012. 02. 13. 00:00

Folytatódhat a kockázatos eszközök szárnyalása, ugyanakkor fontos tudatában lennünk, hogy ennek alapja a likviditásbőség, így jellegét tekintve spekulatív.

Ne vegyük fél vállról a feltörekvő piacokra leselkedő veszélyeket!

A feltörekvő piacok eddig kiemelkedő teljesítményt nyújtottak 2012-ben. Jelentős a tőkebeáramlás, erősödnek a devizák, miközben a feltörekvő piaci részvények felülteljesítők a fejlett piaci részvényekhez képest. Tovább folytatódhat általában véve a kockázatos eszközök, és ezen belül különösen a feltörekvő piacok kiváló teljesítménye, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a várhatóan jelentős nehézségekről sem.

A likviditásbőség táplálja a kockázatos eszközök lendületét

A piacok idei erejének elsődleges oka az EKB jelentős tőkeinjekciója, valamint azon piaci várakozás volt, hogy a négy jelentős globális jegybank tovább fogja biztosítani a szinte korlátlan likviditást nulla százalék körüli kamatláb mellett. Az euró-zónában az első, csaknem 500 milliárd eurós hosszú lejáratú refinanszírozási műveletet ("LTRO") február végén egy második, kétszer nagyobb összegű csomag követi majd. Az Egyesült Államokban a Fed habozás nélkül útjára fogja indítani a kvantitatív enyhítés következő hullámát, amennyiben ismét megtorpanna a gazdasági kilábalás. Ezen várakozások miatt jelentősen estek a kamatlábak, és megszűnt a bizalmi válság azonnali kockázata. A fenti tényezők valamint a gazdasági mutatók közelmúltbeli javulása csökkentette a globális növekedés jelentős visszaesésének a kockázatát. Az teszi fel az i-re a pontot, hogy mostanra szinte valamennyi feltörekvő ország jegybankja megkezdte a monetáris politika lazítását.
Tisztában kell lennünk azonban azzal is, hogy a jelenlegi fellendülés elsődleges motorja a likviditásbőség, így jellegét tekintve erősen spekulatív. Csökkenni látszanak a növekedési kockázatok, ám ez elsősorban nem az alapvető problémák megoldásának, hanem annak tudható be, hogy szinte korlátlan források állnak a bankok rendelkezésére. Többre lesz szükség a nagy központi bankok mégoly jelentős tőkeinjekcióinál ahhoz, hogy valóban újraindulhasson a globális kereskedelem bővülése. Az Egyesült Államok vártnál jobb gazdasági adatai optimizmusra is okot adhatnak, ám tekintettel arra, hogy az elkövetkező néhány negyedévben bármikor a felszínre törhetnek az európai pénzügyi rendszerben változatlanul jelen lévő feszültségek, indokolt óvatos megközelítést alkalmazni a globális növekedés tekintetében.

Változatlanul csökkenő tendenciát mutat a feltörekvő piaci export növekedése

A feltörekvő országok gazdaságai változatlanul nehezen birkóznak meg a globális kereskedelem gyenge növekedésével. A javuló beszerzési menedzser indexek ("PMI") és az enyhébb monetáris politikák még nem jelentek meg a kereskedelmi adatokban. Egyelőre továbbra is csökkenő tendenciát mutat a feltörekvő világ exportjának bővülése, amely a recesszió rémét vetíti előre a legnyitottabb ázsiai gazdaságokban. Erre a legjobb példa Tajvan, ahol éves összehasonlításban csökken az export növekedése, és ahol a bruttó hazai termék ("GDP") már több mint fél éve nem növekedett. A gyengébb euró lehetősége veszélyt jelent az ázsiai GDP-növekedésre. Emiatt nem igazán várható a feltörekvő piacok Európába, azaz Ázsia legfontosabb kereskedelmi partnere felé irányuló exportjának jelentős fellendülése. Valószínűsíthető, hogy a feltörekvő piaci export növekedése tartósan el fog maradni az elmúlt tíz évben megszokott szinttől, nem kis részben azért, mert a kínai növekedés is lassul.

Kína komoly kihívásokkal néz szembe hosszabb távon

Megítélésünk szerint továbbra is jól teljesíthet a kínai részvénypiac a következő hónapokban, esetleg negyedévekben, köszönhetően a globális likviditás-bővülés javuló kilátásainak, az alacsonyabb inflációs nyomásnak, a monetáris politikai enyhülésnek, a recesszió alacsonyabb vélelmezett kockázatának illetve a vonzó értékeléseknek. Bár rövid-közép távon kedvezően ítéljük meg a kínai piacot, a hosszabb távú kilátások számos kihívást tartogatnak. A kínai gazdaság jelentős ellenszélre számíthat a csökkenő globális kereskedelmi növekedés illetve az ingatlanszektor lassulása miatt. Az elmúlt évtized java részében az ingatlanszektor volt a kínai gazdasági növekedés fő motorja. Most, hogy az ágazati politika szigorodása miatt jelentős korrekció következett be mind a tranzakciókban, mind pedig az árakban, úgy véljük, hogy lefelé mutatnak a kínai növekedési kockázatok.
A kínai hatóságok komolyan gondolják a lakásárak csökkentését. Nem kevésbé komolyan gondolják ugyanakkor, hogy az infrastrukturális beruházások élénkítésével fogják ellensúlyozni az építőipar visszaesését. Mindazonáltal a kínai kormány – az ország államadósság/GDP arányát jelentősen megemelő, gigantikus 2008-2009-es gazdaságélénkítő csomag tanulságait levonva – ezúttal valószínűleg óvatosabban fog eljárni. Ez azt jelenti, hogy további élénkítő lépésekre számíthatunk a következő néhány negyedévben – különösen, ha a globális keresletnövekedés nem talál magára –, de nem minden áron. A kormány világosan látja, hogy amennyiben az eddigiekkel azonos ütemben növekszik az ország adósságállománya, az pénzügyi válsághoz vezethet, és akár az ország hosszabb távú növekedési lehetőségeit is veszélybe sodorhatja.

Várhatóan folytatódik a kínai GDP növekedés hanyatló trendje

Legvalószínűbb forgatókönyvünk szerint a kínai növekedés fokozatosan lassulni fog a 2010 elején mért 12%-ról a 2011. első negyedévi 10%-on át a 2012 második felében várható 7,5%-ra, majd 2016-ra még tovább, egészen 6%-ig. A munkaképes korú lakosság következő néhány évtizedben várható csökkenése a teljes népesség arányában azt jelenti, hogy Kínának is búcsút kell vennie a munkaerő-igényes, export-orientált növekedési modelltől. Ráadásul a lemorzsolódó kereskedelmi többletek, az emelkedő hitel/GDP arány, illetve a nagy beruházási projektek nem hatékony végrehajtása miatt Kína tőke intenzív, beruházás-vezérelt növekedési modellje nem fenntartható.
Nem valószínű, hogy zökkenőmentes lenne az átállás a beruházás- és export-orientált növekedésből a fogyasztás-vezérelt növekedésbe. Mindenesetre az elkövetkező években valószínűleg csökkenni fog a kínai növekedés nyersanyag-igénye. Emiatt folyamatosan romlanak a rohamosan növekvő kínai keresletből az elmúlt tíz évben rengeteget profitáló nyersanyag-exportáló országok növekedési kilátásai. Az olyan országok, mint Ausztrália vagy Brazília a következő évtizedekben már nem számíthatnak automatikusan a nyersanyag exportjuk korábban megszokott bővülésére.
A feltörekvő világ egészében Kína marad a növekedés legfontosabb motorja, ugyanakkor a kínai kereslet-növekedés fokozatos visszaesése, illetve a kínai gazdaság nyersanyag-intenzitásának csökkenése miatt a feltörekvő gazdaságok növekedési üteme aligha fogja elérni a 2008 előtti szinteket.

Továbbra is vonzóak maradnak a feltörekvő piaci részvények

Az alacsonyabb növekedés nem jelenti automatikusan azt, hogy kevésbé vonzóvá válnának a feltörekvő piaci részvényekbe történő befektetések. Arra számítunk, hogy fennmarad a feltörekvő piaci részvények iránti kereslet mind a feltörekvő országokban (köszönhetően a gyorsan bővülő középosztálynak), mind pedig a fejlett országokban, ahol az (intézményi) befektetők feltörekvő piaci részvény-allokációi még mindig alacsonyak ugyanezen papírok MSCI World indexben elfoglalt pozíciójához képest (amely jelenleg 14%, de várhatóan tovább fog emelkedni).

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.