Jump to content

Tőzsde: az intelligensek játéka?

2012. 01. 30. 00:00

A tőzsdei befektetések sikeres menedzseléséhez – a megfelelő befektetési formák és konkrét pénzügyi termékek kiválasztásához és az idődimenzió hatékony kezeléséhez szükség van bizonyos specifikus intelligenciára és tudásra.

Néhány kutató ezt a széles körben elterjedt nézetet próbálta meg tudományos alapokra helyezni – megvizsgálták az intelligencia-hányados és a részvénypiaci részvétel összefüggéseit.

Matt Greenblatt, Matti Keloharju és Juhani T. Linnainma 2010-es, „IQ and Stock Market Participation” című cikke arra a következtetésre jut, hogy a részvénypiacon eleve az intelligensebb befektetők jelennek meg nagyobb számban – az IQ és a részvétel között monoton összefüggést mutattak ki.

Az amerikai-finn kutatócsoport finn befektetők hosszú távú viselkedését vizsgálta: az adatbázis 1982-től 2001-ig mutatja be a befektetői viselkedést, valamint tartalmazza az egyes résztvevők intelligencia-hányadosát, nemét, és anyagi-demográfiai helyzetét is. Az ökonometriai módszerek elvégzett vizsgálat alapján az intelligencia és a részvénypiaci részvétel a nemre és az anyagi helyzetre való tekintet nélkül ugyanazt az összefüggést mutatja.

A közgazdászok szerint a jelenség okai a befektetési kudarcok és sikerek megoszlásával magyarázhatóak: az alacsonyabb IQ-val rendelkező befektetők kevésbé átgondoltan vásárolnak részvényeket, a hibák pedig veszteségekhez vezetnek. Az alacsonyabb IQ-val rendelkező emberek legtöbbször olyan nagynevű részvényeket választanak, amelyeket korábban is ismertek, így elmarad a részvénypiaci diverzifikáció, a kockázatok megfelelő felosztása. Ez hosszabb távon a kevésbé intelligens emberek tőzsdétől való távolmaradását okozza.

Az okosabb részvényvásárlók ezzel szemben nagyobb hajlandóságot mutatnak a kockázatok ésszerű csökkentésére – ez nagyobb befektetési diverzitást, a befektetési alapok aktívabb használatát, és hatékonyabb információszerzést jelent. A megfelelő információk megszerzése érdekében a kutatók szerint a magasabb IQ-val rendelkező befektetők több körültekintésre és kutatásra hajlandóak, így kevésbé ismert, ám értékes részvényeket tudnak vásárolni.

A kutatás eredményei dióhéjban talán úgy foglalhatóak össze, hogy az intelligensebb emberek egyrészt nagyobb valószínűséggel fektetnek részvényekbe és sikeresebbek is ezen a piacon.