Jump to content

Diákhitel után, karrier előtt

2012. 01. 25. 00:00

A magyarországi felsőoktatás átalakítása után várhatóan Magyarországon is egyre többen fognak fizetni az egyetemi vagy főiskolai képzésekért, hiszen azt az állam csak egy szűkebb réteg számára fogja teljes egészében finanszírozni. A körülmények megváltozása miatt sok fiatalnak már az érettségi után felelős pénzügyi döntéseket kell hoznia, hiszen a különböző diákhitelek felvétele akár évtizedekre is befolyásolhatja anyagi helyzetünket.

A kiszivárgott kormányzati koncepciók alapján a jelenleg is elérhető állami Diákhitelt a következő tanévtől az úgynevezett Diákhitel II egészítené ki, amely lehetőséget adna a tandíj-költségek hitelből történő finanszírozására is. A konstrukciót az előzetesen elérhető tervek alapján az állam rögzített, két százalékos kamatozással biztosítaná. Ez a jelenlegi jegybanki alapkamat és az inflációs trendek ismeretében nagyon kedvező ajánlat, ugyanakkor a kedvező kamatozású hitelek felvételekor is kiemelten fontos a tudatos fogyasztói hozzáállás.

A különböző diákhitel-konstrukciókat a közeljövőben várhatóan az eddiginél jóval több diák fogja igénybe venni – ez azonban mind a hiteldöntések meghozatalakor, mind a későbbi munkavállalás megkezdésekor fokozott tudatosságot követel meg a tanulást választó fiataloktól.

Az alábbiakban néhány olyan pénzügyi tippet mutatunk be, amelyeket már az egyetemi évek alatt érdemes szem előtt tartani, a munka világába való belépéskor pedig szinte a biztonságos pénzügyi környezet előfeltételének tekinthetőek. E tanácsok segítségével a felsőoktatásból kikerülő diplomások könnyebben tudják megkezdeni a hitelek törlesztését, illetve stabilabb anyagi-egzisztenciális helyzetet tudnak kialakítani.

Gyűjts információkat a pénzügyekről és pénzügyeidről!

Amennyire csak lehet, mindig légy tisztában pontos pénzügyi helyzeteddel. Tudd, hogy milyen bevételekkel és kiadásokkal számolhatsz az adott évben vagy hónapban, hogy milyen anyagi tartalékokkal rendelkezel, és legyen fogalmad arról is, hogy milyen váratlan költségek felmerülésére van esély a következő időszakban. Ne a költekezés legyen az első! Ahhoz, hogy későbbi pénzügyi stabilitásodat valóban meg tudd alapozni, néha le kell mondani egyes kényelmi kiadásokról. Az első fizetés kézhez vétele után mindenki szívesen lepi meg magát egyes régóta vágyott termékek vagy szolgáltatások megvásárlásával, mégsem árt mértéket tartani. Ezzel nem azt állítjuk, hogy csak távlati céljaidért kell dolgoznod, de érdemes ésszerű egyensúlyt kialakítani a kiadások, bevételek és a megtakarítások között.

Most kezdj megtakarítani!

A stabil és kedvező pénzügyi helyzet megalapozását kis lépésekkel kell kezdeni – erről korábban is többször írtunk. Ahogy megkapod az első fizetésed, válaszd ki az egyik egyszerűbb megtakarítási formát és egy bizonyos összeget rögtön köss le. Minél hamarabb kezded el a rendszeres takarékoskodást, annál könnyebb lesz ennek megfelelő életmódot kialakítani, és annál nagyobb összeget tudhatsz később magadénak. Már az első megtakarítások elhelyezésekor érdemes tájékozottan döntened, a bankok, biztosítók és más pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között!

A hitel nem jó útitárs!

A munka megkezdésével a diákhitelek törlesztése is megkezdődik – ez a kötelezettség akár évtizedeken keresztül is elkísérhet, hiszen például a diákhitelek visszafizetése akár az aktív kor legvégéig is kitolható. Még a legjobb kamatozású hitelek is jelentős terhet jelentenek a pénzügyi egzisztencia megteremtésekor, ezért lehetőségeidhez mérten próbáld meg mihamarabb teljesen törleszteni diákéveid adósságát. Később éppen elegendő terhet jelenthet például egy lakáshitel felvétele.