Jump to content

Megtakarítások: játsszunk kicsiben is!

2011. 11. 12. 00:00

A jól irányított személyes pénzügyek egyik alapvető építőköve a megfelelően felépített megtakarítási stratégia. Ez önmagában nem újdonság, a Narancsjuice blogbejegyzései is gyakran foglalkoznak a különböző takarékossági formák jellegzetességeivel. A pénz lekötésével az emberek általában valamilyen jövőbeli helyzet ellen szeretnék bebiztosítani magukat, illetve valamilyen közép- vagy hosszú távú személyes célokat szeretnének megvalósítani. Kézenfekvőnek tűnik, hogy spórolnunk kell lakásra, autóra vagy nyugdíjra, de gondolunk-e arra hogy megtakarítások segítségével rövidtávú céljainkat is könnyebben elérhetjük?

Leginkább olyan vágyott fogyasztási cikkek érdekében érdemes átmeneti spórolásba kezdeni, amelyeket azonnal nem tudunk úgy megszerezni, hogy az legalábbis rövidtávon ne okozzon likviditási problémákat. Vannak olyan szórakoztató elektronikai eszközök, drágább sportfelszerelések, elegánsabb ruhadarabok, amelyekre talán még nincs pénzünk, ám okos megtakarítási tervvel viszonylag hamar megszerezhetjük őket.

Az említett kisebb célok esetében nem feltétlenül evidens, hogy a spórolás helyett miért ne az akciós áruhiteleket, vagy bankkártyánk hitelkeretét használjuk fel. Az indoklás meglehetősen egyszerű: efféle fogyasztási eszközök megvétele érdekében még akkor sem érdemes eladósodni, ha esetleg kedvező konstrukciójú hitelajánlattal számolhatunk. Ilyen termékeket – a hosszabb távú megtakarítások tárgyaihoz képest – viszonylag gyakran vásárolunk, így a hitelfelvétel gyakorlata könnyedén felégetheti eddig felhalmozott megtakarításainkat.

Egy szép öltöny, egy elektromos gitár, esetleg egy új tévé megszerzéséhez a megtakarítási terv egyszerre kínál hatékony és fájdalommentes eszközöket. A módszer legfőbb előnye az, hogy ideális terv kiválasztásakor a megtakarítás feloldásakor jóval nagyobb hasznot realizálhatunk, mint amekkora hatást a spórolás gyakorolt életünkre. Ehhez természetesen az is kell, hogy olyan vágyakat teljesítsünk ilyen eszközökkel, amelyek kielégítése valóban örömet okoz vagy javítja életminőségünket. Értelmetlen kiadások fedezése érdekében nem érdemes megtakarítani.

Érdemes arra is figyelni, hogy ne olyan igényeket fedezzünk megtakarításból, amelyek kielégítésére bármikor, vagy szinte bármikor elegendő erőforrásunk lenne. Ekkor nem kifizetődő a takarékoskodással járó kötöttségeket felvállalnunk, hiszen pénzügyi forrásaink ésszerű felosztása elegendő mozgásteret nyújthat azok eléréséhez.

A kisebb értékű megtakarítási cél praktikusan azt jelenti, hogy rövid ideig kell elkülönítenünk jövedelmünk egy részét – ez persze a félretett összegek mértékétől függően változhat. A két tényező között anyagi helyzetünktől függően olyan egyensúlyt érdemes keresnünk, amely egyik időszakban sem követel meg túl nagy áldozatot, viszont a futamidő is elfogadható hosszúságú. Amennyiben ez sikerül, akkor szinte nyert ügyről beszélhetünk.