Jump to content

Oszd fel és urald!

2011. 10. 26. 00:00

Pénzünket sokkal könnyebb elkölteni akkor, ha ahhoz folyamatosan egy részletben férünk hozzá – az evidenciával talán mindenki tisztában van, az emberek nagy része mégis csak valamilyen külső kényszer hatására hajlandó jól elkülöníthető részekre osztani bevételeit. Az amerikai AskMen egy pofonegyszerű példával támasztja alá a felosztás hasznosságát: „Mindenki vett már a moziban pattogatott kukoricát. Az egy nagy adagban rendelkezésre álló csemege rendszerint hamar elfogy. Valószínűleg ez nem történne meg, ha tíz kisebb csomagban kapnánk meg ugyanannyi kukoricát, hiszen az ember minden csomag után újabb döntési helyzetbe kerül”.

A jövedelem ésszerű felosztása nem bonyolult dolog, alapvetően ugyanarra a logikára épül, mint a fent említett popcorn-hasonlat. A különböző hitelkártyák és egyéb banki hitelszolgáltatások világában még inkább fellazul a pénzzel való bánásmód: kevésbé érezzük, hol van vége a pénztárcánknak, miközben anyagi erőforrásaink továbbra is szűkösek maradtak. Ésszerű pénzügyi tervezéssel és minimális mindennapos odafigyeléssel viszont kiléphetünk a berögzült szokásokból. Ez akár forradalmasíthatja is pénzügyeinket, de legalábbis új szintre emeli anyagi tudatosságunkat.

Jövedelmünk egy részével nem számolhatunk úgy, mint az elkölthető eszközökkel: az adózott bevételek egy része az esetek túlnyomó többségében rezsire megy el. A jövedelem particionálása ezért kézenfekvő módon kezdődhet az olyan számlák elkülönítésével, amelyek kvázi-fix költségként jelennek meg minden hónapban.

A következő elkülönítési egység praktikusan a megtakarítások szelete lehet. Ahogy arra a Narancsjuice több cikke is utal, először mindig meg kell határoznunk a megtakarításaink jellegét és időtávját. A pénz felosztásakor az időtáv lehet az elsődleges szempont: a rövidtávú megtakarítások elsősorban vésztartalékot vagy valamilyen különleges célt szolgálnak, a középtávúak pedig a nagy személyes célok 3-10 éven belüli megvalósítását segítik. A hosszútávú megtakarítások elsősorban életünk későbbi szakaszának nyugalma érdekében szükségesek.

Ezt követően beszélhetünk arról a pénzmennyiségről, amelyből jelenbeli életünket fedezzük és amellyel valóban magunk rendelkezhetünk. Nincs más hátra, mint elkülöníteni azokat a költéseket, amelyek alapvető szükségleteinket fedezik és azokat, amelyek hobbink vagy kedvelt életstílusunk fenntartásához szükségesek.

Érdemes figyelembe vennünk azt is, hogy hamar unalmassá válhat az, hogy mindig az azonos fiókok használatára kényszerítjük önmagunkat. A felosztás egy igen hasznos takarékossági eszköz, de tagadhatatlan, hogy ezzel önmagunknak állítunk mesterséges korlátokat. Éppen ezért érdemes kiadásainkat időről-időre összeegyeztetni vágyainkkal, terveinkkel és céljainkkal. Valamikor célravezető fokozni a megtakarítások mértékét, máskor viszont jól esik inkább étterembe járni vagy megvásárolni a régóta vágyott elektronikai berendezéseket. Osszuk rendszeresen újra a lapokat!

Ahhoz, hogy pénzt takarítsunk meg, nem feltétlenül kell megváltoztatnunk életvitelünket, igen hasznos viszont átláthatóbbá tennünk erőforrásainkat. Ebben egyébként ma már számos internetes segédeszköz is segíthet – megtervezhetjük bevételeinket, kiadásainkat, de akár személyi jövedelemadónkat is.