Jump to content

40. heti piaci összefoglaló

2011. 10. 03. 00:00

Alapvető növekedési várakozásunk a fejlett gazdaságok egészére nézve pozitív, azonban lényegesen elmarad a potenciálisan elérhető növekedéstől, miközben enyhe visszaesést jelez az eurózónában és az Egyesült Királyságban.

Elkerülhetetlen az európai recesszió

A gazdasági adatok folytatódó gyengülése, az erősödő fiskális ellenszél és az euró-zóna válságának jövőbeli alakulásával kapcsolatos növekvő feszültségek együttes hatására korrigáltuk gazdasági előrejelzésünket. Megítélésünk szerint a recesszió kockázata 50% fölé emelkedett mind az euró-zónában, mind pedig az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államok ugyanakkor inkább képes lesz elkerülni a recessziót, így a "dupla v" alakú görbe valószínűségét ott 40%-ra tesszük.

A jegybanki politikák lazítása várható

Arra számítunk, hogy mindkét gazdaság enyhe visszaesést fog elszenvedni, azaz a növekedésük két negyedéven át (az idei év negyedik és a 2012-es év első negyedévében) negatív lesz. Valószínűsítjük továbbá a jegybanki politikák további lazítását is. Várakozásaink szerint 2012 elején az EKB 1%-ra fogja csökkenteni az irányadó kamatlábat (két 25 bázispontos vágással novemberben illetve januárban), míg a Bank of England a kvantitatív enyhítés újabb fordulóját fogja elindítani, amelynek a bejelentése októberben várható.

Az alábbiakban ismertetjük a növekedési kilátások negatív korrekcióját alátámasztó érveinket.

A gazdasági adatok további romlása

Bár a legutóbb közzétett adatok önmagukban nem elégségesek a recessziós várakozások alátámasztására, az elmúlt hetekben a számok a várt javulás helyett fokozatosan még tovább romlottak. Az euró-zóna legfrissebb PMI (beszerzési menedzser) indexe például az 50-es szint alá csökkent a szolgáltatási szektor komponensben mért, csalódást keltő 2,4 pontos (49,1 pontra történt) esés miatt. Ráadásul az augusztusban ólomként zuhanó hangulati indikátorokban remélt trendfordulóra sem került sor. Egyes amerikai adatok javultak valamelyest, azonban az euró-zóna indikátorai – pl. a fogyasztói bizalmi indexe vagy a német Ifo index – tovább estek.

Kitartó fiskális ellenszél

Amikor a növekedési adatok csalódást okoznak, a fiskális politikai döntéshozók első reakciója mostanában szinte mindig a további fiskális szigorítás. "Bár ez nem minden ország számára megfelelő megoldás (különösen az euró-zóna perifériáján kívüli országok számára nem), mégis úgy tűnik, hogy az euró-zóna és az Egyesült Királyság fiskális politikája erősen pro-ciklikussá vált, aminek oka abban a "józan paraszti ésszel" is könnyen belátható érvelésben gyökerezik, hogy az adósságproblémákat nem szabad további adósságok felhalmozásával kezelni.
Egyértelművé vált, hogy Görögország és Olaszország a korábbi várakozásoknál gyorsabb fiskális konszolidációt fog végrehajtani, míg Portugália és Spanyolország szintén rákényszerülhet, hogy kövesse őket. Ráadásul stabilabb országok, például Hollandia is jelezték, hogy további fiskális szigorítással fognak reagálni az
újabb csalódást keltő növekedési adatokra. Arra számítunk, hogy a fenti tényezők együttes hatására a következő 12-18 hónapban erősödni fog a növekedésre nehezedő fiskális prés.

Szigorúbb hitelfeltételek

A piaci zavarok és a bankközi hitelforrások kiszáradása miatt szigorodnak a hitelfeltételek. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ez a teher súlyosabban fog nehezedni az európai, mint az amerikai növekedésre. A várakozások szerint a következő néhány hónapban tovább fognak romlani a háztartások illetve a kis és közepes vállalatok hitelfelvételi lehetőségei. Továbbá, a tőkepiacok csökkenő likviditása miatt a tőkepiacokhoz közvetlen hozzáféréssel rendelkező nagyobb vállalatoknak is kevesebb mozgástere marad a korábban megszokotthoz képest. Ez a helyzet, a csökkenő részvény-árfolyamokkal kiegészülve a pénzügyi feltételek további szigorodását idézte elő az euró-zónában és az Egyesült Királyságban.

Az euró-zóna PMI indexe 2009 júliusa óta nem látott szintre esett vissza

Negatív visszacsatolási kört indított el az euró-zóna válsága

Egyre valószínűbb, hogy a vártnál hamarabb bekövetkezik a görög államadósság átütemezése. Valamikor az év vége vagy a jövő év eleje tájékán reális feltételezésnek tűnik a görög államadósság 50%-ának elengedése. Ennek az intézkedésnek a végleges formája létfontosságú lehet a többi európai országra gyakorolt hatás szempontjából. E tekintetben az is fontos kérdés, hogy milyen jellegű "tűzfalat" alakítanak ki az európai döntéshozók az intézkedés meghozatala előtt. Bármilyen legyen is azonban végül a görög "karantén" természete, valószínűsíthető, hogy a fertőzés valamilyen módon át fog szivárogni a reálgazdaságba, különösen, mivel a politikai döntéshozók körében még csak nem is körvonalazódik a megállapodás az euró-zóna válságának megoldására.
Sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy még a válságra vonatkozó diagnózisuk sem helytálló, eddig még nem sikerült stabilizálniuk a beteg állapotát, és azt sem döntötték el, hogy végül milyen műtétet hajtsanak végre rajta. Jelen pillanatban változatlanul az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy minden a likviditás-doktoron, az EKB-n fog múlni, feltéve, hogy sikerül egyben és életben tartanunk az euró-zónát. Erre képes lehet az EKB, de valószínűleg nem a növekedési környezet további rombolása nélkül.

Csökkentettük a 2012-re vonatkozó növekedési előrejelzéseinket…

Alapvető növekedési várakozásunk a fejlett gazdaságok egészére nézve pozitív, azonban lényegesen elmarad a potenciálisan elérhető növekedéstől. A fejlett gazdaságokon belül Európában enyhe recesszióra számítunk, míg az Egyesült Államokban 40%-ra tesszük a dupla v alakú növekedési görbe kialakulásának valószínűségét. A világgazdaság egészére vonatkozó 2012-es növekedési előrejelzésünket a korábbi 3,5%-ról 3,1%-ra rontottuk. Várakozásaink szerint az Egyesült Államok GDP-je 1,5%-kal fog emelkedni jövőre (korábban 1,9%), miközben az európai növekedési becslésünk nulla százalék (korábban 1%). Az Egyesült Királyság gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésünk 0,5% (korábban 1,5%). Japánban 2012-ben 1,8%-os GDP növekedést várunk (korábban 2,2%). A feltörekvő piacokra és Kínára vonatkozó 2012-es növekedési előrejelzésünk változatlanul rendre 5,9% illetve 8,2%.

… csakúgy mint a nyereségességi becsléseinket

A gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátások negatív korrekciója nyomán csökkentettük a 2012-re vonatkozó nyereségességi előrejelzéseinket is. Így Európában jelen pillanatban 7%-os, míg az Egyesült Államokban 3%-os nyereségcsökkenésre számítunk. A japán vállalatok képesek lehetnek kétszámjegyű, 12% körüli nyereségesség-javulást elérni a ciklikus kilábalásnak és a kedvező alapvető hatásoknak köszönhetően.

Jogi nyilatkozat:

E dokumentumban található információk kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír kezelésével, vételével vagy eladásával kapcsolatos ajánlatnak, vagy értékpapír befektetési stratégiában történő részvételre vonatkozó felhívásnak. E dokumentum kizárólag a szakmai befektetőket célozza meg. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a - kifejezett vagy vélelmezhető - tartalmáért felelősséget vagy kezességet nem vállalunk. Az e dokumentumban szereplő tájékoztatást - előzetes értesítés nélkül - megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem az ING Investment Management, sem az ING Csoporthoz tartozó egyéb vállalat vagy egység, sem azok bármely tisztségviselője, igazgatója, vagy alkalmazottja nem tartozik - közvetve vagy közvetlenül - jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. E dokumentumban foglalt tájékoztatás nem tekinthető befektetési szolgáltatásnak, sem egyedi befektetési-, pénzügyi- vagy jogi tanácsnak. Az e dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak e dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen - közvetlen vagy közvetett - jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. A befektetés kockázattal jár. Felhívjuk a figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Az ezen nyilatkozat feltételeivel és kitételeivel kapcsolatban, valamint azok folytán felmerülő bármely kártérítési igény tekintetében a holland törvények az irányadók. Az e dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. E dokumentumban foglaltak nem minősülnek ajánlattételnek, különösen nem a tájékoztató alapján történő értékpapír-befektetésre vagy eladásra vonatkozó felhívásnak olyan országokban, ahol ezt az érintett hatóságok nem engedélyezték. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.