Jump to content

Jól indult a kétéves lakossági állampapír értékesítése

2017. 06. 13. 09:27

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya jelentősen, 368 milliárd forinttal nőtt áprilisban a februári 204 milliárd és a márciusi 54 milliárd forint növekedést követően - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett legfrissebb adatokból.

A jegybank a jelentésben kiemelte, hogy a lakossági kötvények nettó értékesítése áprilisban 302 milliárd forinttal növelte az állományt, amelyből az újonnan bevezetett kétéves államkötvényből az első hónapban 169 milliárd forintot értékesítettek.

Az értékpapírok tulajdonosi megoszlásáról kiadott jelentés alapján a háztartások kezén lévő állampapírok értéke áprilisban 69 milliárd forinttal, az év első négy hónapjában 341 milliárddal nőtt, a pénzügyi intézményeknél 247 milliárd, illetve 558 milliárd forintos volt a havi és az első négyhavi emelkedés. A külföldiek kezén lévő állomány az első két hónapban 273 milliárddal csökkent, majd a márciusi 47 milliárd után áprilisban újabb 40 milliárd forinttal emelkedett - derül ki az MNB adataiból.

Április végén a forintban kibocsátott papírok állománya 20 173 milliárd forint, a devizában kibocsátott papírok állománya 7 068 milliárd forint volt - közölte.

A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán áprilisban egy papír járt le és három új sorozat kibocsátása történt meg, a nettó kibocsátás 177 milliárd forintot tett ki. Az elsődleges piacon 214 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 173 milliárd forintot tettek ki - részletezi a jelentés.

A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegynél a ki- és rábocsátások 120 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 133 milliárd forint volt. A lakossági papírok kibocsátása elmaradt a lejáratoktól, az értékesítés névértéken 298 milliárd forintot, a lejárat 336 milliárd forintot ért el.

A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán áprilisban egy papír járt le 39 milliárd forint összegben és egy új sorozat került ki a piacra 48 milliárd forint értékben. Az árváltozás 25 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 20 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)