Jump to content

Segítség a munkahelyi balesetek elszenvedőinek

2017. 04. 25. 10:38

Május elsejét követően emailben, illetve személyesen minden pénteken segítséget kérhetnek a Munkástanácsok Országos Szövetségétől (MOSZ) a munkahelyi balesetet szenvedő munkavállalók - mondta Palkovics Imre, a szakszervezet elnöke.

Magyarországon a munkahelyi balesetek száma évente meghaladja a 20 ezret, és növekvő tendenciát mutat. Megjegyezte, egyre többen dolgoznak, a munkáltatók azonban egyre inkább elhanyagolják a munkavédelmi kötelezettségeiket, és nem mindig tesznek eleget jelentési kötelezettségüknek sem a munkahelyei balesetek esetén.

A MOSZ elnöke szerint a munkavállalók gyakran nem tudják, hogy a munkahelyi balesetnél kártérítés is jár nekik, ezért is segít a szakszervezet.

Palkovics Imre elmondta, hogy Magyarországon a vállalkozások 2 százalékát tudják ellenőrizni a munkavédelmi hatóságok, a vizsgált vállalkozások 80 százaléka megsérti a törvényeket.

Ha már bekövetkezett a baj

A munkáltató kötelessége egy baleset során:

 - baleset jelentése
 - baleset kivizsgálása
 - baleset nyilvántartása
 - károk megtérítése (vagyoni és nem vagyoni)
 - balesethez vezető okok, veszélyforrások megszüntetése

A munkahelyi baleset kapcsán a munkavállaló kártérítést követelhet, ez lehet vagyoni vagy nem vagyoni kár alapján elbírált összeg.

A munkáltatónak, ha nem akar fizetni, be kell bizonyítania, hogy minden körülmény rendben volt, részéről minden feltétel biztosítva volt a biztonságos munkavégzéshez, tehát a felelőssége elhárítható. Ha nem születik megállapodás, a munkavállaló bírósághoz fordulhat.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: pixabay.com; FreeDigitalPhotos.net)