Jump to content

A szakképesítés előny a munkaerőpiacon - elkezdődött a szakmák éjszakája

2017. 04. 21. 18:40

A szakképesítés előny a munkaerőpiacon, azok, akik csak érettségivel rendelkeznek, nehezebben tudnak elhelyezkedni, mint azok, akiknek bármilyen szakképesítésük van - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára Debrecenben, a városi szakképzési hét megnyitóján.

Pölöskei Gáborné ismertette, hogy az elmúlt hét évben mintegy 700 ezerrel, 4,4 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma az országban.
   
Bevált a szakképzési centrumok modellje - mondta a helyettes államtitkár a Debreceni Szakképzési Centrumban (DSZC) rendezett fórumon, amelyen alap- és középfokú oktatási intézmények vezetői vettek részt.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy 12-ről 20-ra emelkedett a hiányszakmák száma. Akik ezeket választják, 30-50 ezer forint közötti havi ösztöndíjat kaphatnak. Azt mondta, a közfoglalkoztatottak átképzésében 85 ezren, a digitális szakadék csökkentésére szervezett képzésekben 260 ezren vehetnek részt.
    
Több ezer programmal várja a látogatókat a Szakmák éjszakája

Mintegy 4600 programmal várja a látogatókat a Szakmák éjszakája az ország több mint száz településén, a rendezvényhez csatlakozó intézmények a szakképzést kívánják népszerűsíteni programjaikkal.

A Szakmák éjszakája keretében a szakképzési centrumok oktatási intézményei mellett számos gyár, üzem és egyéb létesítmény - többek között áruház, vasúti forgalomirányító, bankfiók, vendéglátó hely, víztorony, posta - is megnyitja kapuit. A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a gyakorlati programokra, vagy a saját kézzel végezhető tevékenységekre, így a látogatók maguk is kipróbálhatják a szakmák egyes fogásait, megtekinthetik a képző intézmények műhelymunkáját, interaktív programokon vehetnek részt.

A rendezők nem csupán a pályaválasztók, hanem a felnőttek számára is kínálnak programokat, a látogatók emellett az agrárképzésben elsajátítható szakmákkal is megismerkedhetnek.

A Szakmák éjszakáját másodszor rendezik meg idén pénteken este 18 órától, tavaly a programokra több mint negyven ezren látogattak el, így a rendezvény már az első alkalommal Európa egyik legjelentősebb pályaorientációs eseménye lett.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: pixabay.com; FreeDigitalPhotos.net)