Jump to content

Ha biztonságos hitelt szeretne, ezt válassza

2017. 04. 07. 09:28


A több évre rögzített törlesztőrészletű lakáshitelek biztonságosak. Közülük is a hosszabb időszakra, akár 10-20 évre fixáltak kiszámíthatóbbak, ráadásul védelmet nyújtanak az esetleges gazdasági sokkoktól.

A BankRáció elemzése 17 bank lakáshitelét vetette össze, amelyből kiderül, hogy viszonylag szerény, havonta két-ötezer forintos különbség lehet az öt vagy tíz évre fix törlesztőrészletű - tízmillió forintos és tíz éves futamidejű - lakáshitelek törlesztőrészlete között, azonban a kockázatuk különböző.

Aki lakáshitelt vesz fel egyre inkább törekszik a biztonságra, azaz a több évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket választja. A lakáshitel-piacon belül egyre nagyobb részesedést hasítanak ki ezek a konstrukciók. „Az öt évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek ugyan valamivel olcsóbbak lehetnek, de az öt és tíz évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek közül a tíz évig rögzítetteket érdemes felvenni, mert ezek biztonságosabbak. Az öt éveseknél ugyanis előfordulhat, hogy az ötödik év után a mostaninál kedvezőtlenebb lesz a nemzetközi gazdasági és kamatkörnyezet, és ezért magasabb kamaton lesz rögzítve a törlesztőrészlet a második félidőben. Ezzel szemben a tíz évig fix törlesztőrészletűeknél nincs ilyen kockázat” - magyarázta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Az 5-20 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshiteleknél olcsóbbak a referenciakamatú hitelek, de ezeknél 3-12 havonta változhat a törlesztő, így sokkal kockázatosabbak - tette hozzá a szakértő.

Aki a legbiztonságosabb megoldást szeretné választani, annak a legalább tíz évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek ajánlottak. Amellett, hogy átlagosan valamivel drágábbak, mint az öt évig fix törlesztést garantáló társaik, ha az igénylő a hitelfelvétel előtt alaposan körülnéz a piacon, akkor jelentős megtakarítást érhet el.

Az is a tízéves és tíz évig fix törlesztőrészletet garantáló hitelek mellett szól, hogy a jelenlegi lakáshitelek jelentős része nem éri meg a futamidő végét, például költözés vagy a hitel korábbi visszafizetése miatt hamarabb lezárják őket a hitelfelvevők. Sok banknál 15 év körül van a lakáshitelek átlagos futamideje, ezzel szemben a valóságban körülbelül tíz évig él egy hitel.

A lakáshitelezés felfutása nem hordoz jelentősebb kockázatokat, nincs szó hitellufiról. Egyrészt a nettó bérek és reálbérek jelenleg emelkedő pályán vannak, ez a háztartásoknak mozgásteret ad a lakáshitel-felvételhez. Arról nem beszélve, hogy a tíz évig fix törlesztőrészlet a várhatóan emelkedő béreknek egyre kisebb részét viszi el. Az előírt jogszabály meggátolja továbbá, hogy a nettó jövedelem ötven százalékánál többet költsön egy háztartás hiteltörlesztésekre, ez is hozzájárul a  lakáshitelpiac stabilitásához.

A hitelfelvétel előtt alaposan meg kell néznie az érintett családnak, hogy mekkora hitel fér bele a költségvetésbe, hiszen a hitel hosszú távú elköteleződést jelent, nem szabad kifeszíteni a családi kasszát, érdemesebb olyan hitelt felvenni, amely a nettó jövedelemnek maximum 30-40 százalékát viszi el - mondja a szakértő.

(Forrás: penzugyguru.hu; pr7; bankracio.hu; kép: pixabay.com; FreeDigitalPhotos.net)