Jump to content

Ez a hét a házasulandókról fog szólni

2017. 02. 13. 17:38



Húsz évvel ezelőtt Angliából indult útjára a kezdeményezés, amely a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Magyarországon tíz éve rendezik meg a házasság hetét.

Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő a házasságkötések száma: 2010 és 2015 között 10 ezerrel, miközben a válások száma közel 15 százalékkal csökkent.

A kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.

2016 első tizenegy hónapjában a házasságkötések száma 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, aminek tükrében az elmúlt 13 évben tavaly kötötték a legtöbb házasságot.

Novák Katalin szakállamtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a 2015-ben bevezetett, évi 60 ezer forintos első házasok kedvezményét már a lehetőség első évében 21 ezer házaspár igényelte.

Tavaly a kedvezményben részesülő házaspárok száma az előzetes adatok szerint tovább nőtt, 23 ezerre. Idén januártól a kedvezmény akkor is két éven át jár az érintetteknek, ha időközben gyermekvárás miatt jogosultak lesznek a családi adókedvezményre is.

Kinek jár, mennyi és hogyan vehető igénybe?

A 2015-ben vagy azt követően kötött frigyekre jár a házasságkötést követő hónaptól. Konkrétan: ha 2017. januárban történt a házasságkötés, akkor februártól jár, így egész évben 11 hónapra összesen 55 ezer Ft-ot lehet érvényesíteni.

Meddig jár a házassági kedvezmény?

  • max. 24 hónapig
  • vagy amíg el nem váltok

Miben változik az első házasok adókedvezménye 2017-ben?

A korábbi években már nem járt a házassági adókedvezmény, ha gyermek született. A babaprojekt sikerességétől az első házasok adókedvezményét felváltotta a családi kedvezmény, a kettőt együtt már nem lehetett igénybe venni. Ezt korrigálták most, s a két adókedvezményt egyszerre is lehet igényelni, ráadásul 2 évre visszamenőleges hatállyal!

Mi a teendőd, ha 2016-ban vagy 2015-ben lemondta valaki az első házasok adókedvezményét a baba miatt?

  • ha 2016-ban terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor az adóbevallásodban tudod érvényesíteni az elmaradt hónapokra az első házasok adókedvezményét 2017. tavaszán
  • ha 2015-ben terhesség miatt lemondtad az első házasok adókedvezményét, akkor a 2015-ös adóbevallásod önellenőrzésével juthatsz hozzá a pénzedhez. A 2016-ra járó kedvezményt pedig az adóbevallásodban, 2017. tavaszán tudod érvényesíteni. Önellenőrzésben tudunk segíteni, kattints ide: adóbevallás készítése

Mennyi az első házasok adókedvezménye?

Az első házasok adókedvezményének összege változatlan marad. A házastársak együttesen havonta 5000 forint adókedvezményt vehettek igénybe. A kedvezmény továbbra is adóalap-kedvezményként értelmezendő, vagyis  az összevont adóalapba tartozó jövedelmedet havi 33 335 forinttal csökkentheted.

Ha egy pár maximálisan ki tudja használni, akkor 120 ezer Ft-hoz jut 2 év alatt.

Hogyan vehető igénybe?

A házassági adókedvezmény igénylése év közben:

Kérheted, hogy év közben a bérednél vegyék figyelembe: ehhez ki kell tölteni ezt a nyilatkozatot, de mielőtt leadnád a munkahelyeden, a párodnak a saját munkahelyén le kell pecsételtetnie, hogy ő nem kéri. Ha meg akarjátok osztani ezt a horrorisztikus összeget, akkor a megosztott összeget kell leigazoltatni.

Az első házasok adókedvezményének igénylése év végén:

Ennél egyszerűbb a helyzet, ha úgy döntesz, hogy év közben nem érvényesíted, csak majd a bevallásnál. Így legalább egy összegben kapod meg ezt a pénzt, igaz csak a következő évben az adóbevallás beadása után.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; tudasadozo.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)