Jump to content

Nem számítunk kényelmes nyugdíjra

2016. 01. 21. 19:35

A magyarok csupán egy százaléka gondolja, hogy kényelmesen meg tud majd élni a nyugdíjából.

A magyarok csupán egy százaléka gondolja, hogy kényelmesen meg tud majd élni a nyugdíjából, és további 12 százalék hiszi azt, hogy ha szerényen is, de elég lesz az állami nyugdíj időskorában – derül ki a K&H Biztosító friss felméréséből, melyet a Világgazdaság idézett. A 30-59 éves lakosságon végett, reprezentatív felmérés szerint a lakosság csaknem fele rendkívül pesszimista a nyugdíjával kapcsolatban, 31 százalék szerint semmire sem lesz elég az állami nyugdíj, 15 százalék pedig egyáltalán nem is számít ilyen járadékra. Minél fiatalabb korosztályt kérdeztek meg, annál borúsabban látta a jövőt az állami nyugdíjjal kapcsolatban. A nyugdíjas kori életszínvonal a megkérdezettek 77 százaléka szerint csökkenni fog az aktív korihoz képest, csupán 3 százalék azok aránya, akik jobb anyagi helyzetre számítanak idős korukban.

Szinte mindenki belátja, hogy érdemes a nyugdíjas évekre előtakarékoskodni. A statisztikák is alátámasztják ennek szükségességét, hiszen a nyugdíjas korban várható élettartam folyamatosan nő, a rendszerváltás óta 10 évvel emelkedett a 65 év fölött várható életkor. Jelenleg egy 65 éves embernek úgy kell kalkulálnia, hogy átlagosan 15 éve lehet még hátra – mondja Kuruc Péter, a K&H Biztosító divízióvezetője. A nyugdíjas kor elérése után várható élettartam folyamatosan nő, egy mai 40-es például, ha megéri a 65 éves életkort, körülbelül 5 évvel hosszabb életre számíthat majd, mint a mostani 65 évesek.

A felmérésben megkérdezettek több mint fele úgy vélekedett, már 30 éves kor előtt el kell kezdeni a nyugdíjas évekre való felkészülést takarékoskodással. Érdekesség, hogy a magasabb iskolai végzettségűek valamivel később kezdenének erre a célra félretenni, mint a kevésbé iskolázottak. Az viszont, hogy sokan tartják fontosnak az öngondoskodást, nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban is tesznek félre pénzt. Valamilyen megtakarítással csupán a megkérdezettek 64 százaléka rendelkezdett, és 40 százaléknak volt kifejezetten nyugdíjcélra félretett pénze. Akiknek volt megtakarításuk, átlagosan 2,5 millió forint félretett pénzzel rendelkeztek, a nyugdíjcélú megtakarítások átlaga 1,18 millió forint volt.

A nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezők 61 százaléka az idén sem tervezi, hogy elkezd ilyen céllal takarékoskodni, csupán 6 százalék válaszolta azt, hogy biztosan belevág az ilyen jellegű öngondoskodásba, és 33 százalék mondta azt, hogy talán elkezd nyugdíjra gyűjteni. Aki nem akar nyugdíjcélra félretenni, általában azért dönt így, mert másra kell a pénz, főleg a 30-as korosztály hivatkozik erre, 61 százalék azok aránya, akik azért nem takarékoskodnak, mert úgy gondolják, a nyugdíj mellett is dolgozni fognak majd.

 

(Forrás: Fotó: FreeDigitalPhotos)