Jump to content

Az utazás előtti napon kötünk biztosítást

2016. 01. 20. 19:42

Napi átlagban 540 forintért kötöttek tavaly utasbiztosítást. A legtöbben az utazás előtti napon, sokan pedig az indulás napján kötik meg a biztosítást.

Naponta egy főre átlagosan 540 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülő ügyfelek tavaly a Netrisk.hu adatai szerint; ez az összeg alig tér el a 2014-es hasonló adattól. A portálon a kötések 55 százaléka az utazást megelőző napon, vagy az utazás napján született. A kapcsolódó extra szolgáltatások miatt 20 százalékkal magasabb díjat, napi 650 forintot is hajlandóak kifizetni a síelni indulók, akiknek 78 százaléka Ausztriát, további 6-6 százalékuk pedig Szlovákiát vagy Olaszországot jelölte meg célpontnak - számolt be a Világgazdaság.

A Netrisknél biztosított utak 90 százaléka Európába vezetett, a kontinensen kívül a legnépszerűbb célpontok az USA, Kanada, valamint Ausztrália, Izrael és Brazília voltak: ebbe az öt országba a szerződők további 4,4 százaléka kötött utasbiztosítást.

A biztosított utak leggyakoribb hossza továbbra is 8 nap. Egyre nő azonban a hosszú hétvégéket felölelő utazások gyakorisága: a szerződők 37 százaléka tavaly 3, 4 vagy 5 napos utakra kötött biztosítást. 2014-ben ugyanez az arány még csak 35 százalék volt.

Magyarországon az utasbiztosításoknak több mint egyharmadát az interneten kötik meg. Miközben az utazási irodákban gyakran már több hónappal az indulást megelőző hónapokban, az utazás foglalásakor megkötik az utasbiztosítást, az interneten az esetek 80 százalékában az utazást megelőző három napon belül zajlik le ez a folyamat.

„A szerződők 12 százaléka egyenesen az utazás napjáig vár ezzel a lépéssel, ami szintén nem probléma, ám ebben az esetben két dologra kell figyelni: egyrészt a díjfizetés kizárólag bankkártyás fizetéssel teljesíthető, másrészt a biztosítási fedezet értelemszerűen csak az adott nap hátralévő részére vonatkozik" – hívta fel a figyelmet Sebestyén László , a Netrisk.hu vezérigazgatója.

Miközben az utasbiztosítási díjak napi átlaga 540 forint volt, a síbiztosításokért átlagosan 20 százalékkal többet, mintegy 650 forintot fizettek a síelni indulók. Természetesen a magasabb díjak ellenében legtöbbször pótlólagos szolgáltatásokat, illetve magasabb térítési limiteket is szolgáltatnak a biztosítók.

 

(Forrás: Fotó: FreeDigitalPhotos)