Jump to content

Feleződött a rezsitartozás

2015. 12. 28. 00:00

A rezsicsökkentés óta majdnem megfeleződött a kifizetetlen számlák mennyisége és értéke. A legnagyobb összeggel a gázszámláink után tartozunk, míg a legtöbben az áram ellentételezésével maradtak el.

A rezsicsökkentést megelőző nyáron még mintegy hárommillió kifizetetlen energiaszámlát tartottak számon az országban, amelyek együttes értéke meghaladta a 140 milliárd forintot. Idén nyár végén ugyanakkor közel 1,7 millió kifizetetlen közműszámlát tartott nyilván a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), és 77,6 milliárd forintot meghaladó összes tartozást.

A villamosenergia-szolgáltatójuknak 1,04 millióan nem fizették be a számlájukat, ez mintegy 11 ezer fős csökkenést jelent egy év alatt. A távhő díjával közel 201 ezren maradtak el, így négyezerrel kevesebb fogyasztó halmozott fel tartozást, mint tavaly. A földgázszolgáltatás esetében a 455 ezer hátralékos viszont 30 ezerrel több volt, mint 2014 nyarán. A hátralék nagysága is növekedett, 30 milliárdról 32 milliárd forintra. Legtöbben tehát a villamosenergia-szolgáltatójuknak tartoztak az év közepén, a legnagyobb kintlevőség pedig a földgázszolgáltatásban volt – írja a Magyari Idők.

A valós kitettség nem akkora, mint amekkorának látszik, ugyanis ebben azok a követelések is benne vannak, amelyek még nem jártak le – mondta korábban Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója. Hiába nyolc nap az áramszámlák befizetési határideje, azt sokan 30 napon túl egyenlítik ki, ugyanis a késedelmi kamat mindössze egy százalék.

Ha valakinek egy hónapos tartozása van, az általában nem azt jelenti, hogy nem akar vagy nem tud fizetni, inkább csak annyit, hogy nem jutott el a postára. Így nézve szinte megfeleződik a villamosenergia-felhasználók hátraléka. Igaz, 60 napos tartozás után már kikapcsolják a szolgáltatók az áramot, de ebben a kategóriában az Elműnél is érezhető a csökkenés. Ez egyfelől annak köszönhető, hogy a korábbinál alacsonyabb az elfogyasztott villamos energia ára, másrészt nőtt a fizetési hajlandóság is, amióta kisebb összegek szerepelnek a számlákon.

Fotó: FreeDigitalPhotos