Jump to content

Zárva maradnak a boltok karácsony után is

2015. 12. 21. 00:00

Nem csak karácsonykor, december 27-én sem nyithatnak ki az üzletek, visszatér a kötelező vasárnapi zárva tartás.

Az új szabályok alapján december 24-én, csütörtökön legkésőbb 12 órakor kötelesek a boltok, áruházak bezárni. December 25-én és 26-án, az ünnepek alatt zárva lesznek az üzletek. Azonban 27-én, vasárnap sem nyithatnak ki. Ez azt jelenti, hogy három hosszú napra kell előre bevásárolni. - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

A vasárnapi zárva tartás alóli mentesség véget ért tegnap, a négy adventi vasárnap után ettől a héttől ismét zárva maradnak a nagyobb üzletek vasárnaponként - írta a Világgazdaság.

December 24-én az élelmiszerboltok általában nyitva lesznek még, de sok iparcikküzlet erre a rövid időre már nem nyit ki. A bevásárlóközpontok élelmiszeráruházai a szokásos kora reggeli órákban nyitnak, az iparcikkeket árusító boltjai általában 9 órakor.

A zárva tartás alóli kivételek a jogszabályok alapján (december 24-én 12 órától) a következők: benzinkút, gyógyszertár (ügyeleti rendben), piac, helyi termelői piac, vásár, vasúti, autóbusz pályaudvar, repülőtér üzlete, 200 négyzetméternél kisebb bolt (ha a tulajdonos, vagy segítő családtag áll a pult mögött).

Hajnali fél öt és dél között nyitva maradhat minden, kizárólag pékárut, továbbá kizárólag tejterméket értékesítő üzlet, az újságot árusító üzletek (50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, amelyben az árbevétel legalább kétharmada újságértékesítés), valamint a virágot árusító üzletek (150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, amelyben az árbevétel legalább kétharmada virág, dísznövény értékesítés).

A különböző szolgáltatókat, például a fodrászt, kozmetikust nem érinti a boltok, áruházak nyitva tartási tilalma, így december 24-én szabadon dönthetnek arról, meddig fogadják a vendégeiket. A vendéglátásra, szórakozóhelyekre sem vonatkozik a zárva tartási tilalom. Az ünnepek után legkorábban december 28-án, hétfőn, hajnali fél ötkor lehet kinyitni.

Fotó: FreeDigitalPhotos