Jump to content

Megbecsülik munkájukat a magyarok

2015. 11. 26. 00:00

Nincsenek oda a munkahelyeikért az európaiak. Az Aon Hewitt felmérése szerint itt a legkevésbé elkötelezettek a dolgozók, és egyre rosszabbul érzik magukat a munkájukban is. A magyarok ugyan jobban megbecsülik az állásukat, mint az uniós átlag, jól kijönnek a főnökkel és a kollégákkal, azért nálunk is sok a panasz. Úgy érezzük, hogy ennyi pénzből, ennyi emberrel nem tudjuk kihozni magunkból a maximumot.

A magyar dolgozói elkötelezettség töretlenül nő 2005 óta, miközben világszerte csak a válság lecsengése után kezdett újra emelkedni - derül ki az Index összefoglalójából.

Egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 62 százaléka elkötelezett cége felé, ami megfelel a globális szintnek, az uniós átlag 57 százalék.

Nagy frusztrációt okoz viszont a munkaerőhiány, csak kevesebb mint minden második dolgozó gondolja úgy, hogy rendelkezésére áll a munkavégzéshez szükséges mennyiségű és minőségű erőforrás. A munkavállalók nagy része úgy érzi, hogy a legjobbakat könnyen elhalásszák, 44 százalékuk nem bízik abban, hogy a cég képes megtartani a legjobb embereket. Ez részben abból is fakad, hogy a legtöbben úgy érzik, kevés a fizetés és az előrelépési lehetőség a cégen belül.

A többség eközben nem érzi magát olyan kapósnak: tíz megkérdezett magyar dolgozóból csak három gondolja úgy, hogy könnyen találna állást, ha kirúgnák, 22 százalék kimondottan fél kimenni a munkaerőpiacra. Ezzel az eredménnyel a kelet-közép európai régióban a válság óta a sereghajtók közé tartozunk.

A munkaerőhiány növeli a stresszt és rontja a munka-magánélet egyensúlyát is. Ma Magyarországon minden ötödik dolgozónak kimondottan nehézséget okoz a munkájával járó stressz kezelése, nem tudja megteremteni a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt.

Pedig elégedetlen dolgozókkal nehezen lesz eredményes a cég. Egy kutatás szerint például a brit közszféra évente 26 milliárd fontot bukik a motiválatlan munkavállalók miatt. "Jobban dolgozik az, aki szereti a munkahelyét, így a cégek is egyre inkább törekszenek arra, hogy elkötelezetté tegyék a dolgozóikat. A vállalatok teljesítménye nagyban függ attól, hogy a dolgozók mennyire hajlandóak kihozni magukból a maximumot" - mondta az Indexnek Bakos Réka, az Aon Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés projektének vezetője.

Fotó: FreeDigitalPhotos