Jump to content

Most járnak le az első TBSZ számlák

2015. 11. 22. 00:00

Idén először jár le a Tartós Befektetési Számla öt éves időszaka, amikor adómentesen vehető ki a megtakarított összeg. Az Erste privátbanki igazgatója azt mondta: mintegy 300 ezer TBSZ-t váltottak ki az ügyfelek eddig, és kedveltsége elsősorban a hozzákapcsolódó adókedvezménynek köszönhető. Jellemzően a félretett összeg negyedét helyezik el az emberek hosszabb távú megtakarítási formában, és átlagosan 200 ezer forintot nyert 5 év alatt, aki Tartós Befektetési Számlán lekötött 2 millió forintot - mondták az InfoRádiónak banki vezetők.

Ez a hatodik év: volt egy 2010-es gyűjtőév, majd öt évig kellett rajta tartani a számlán ahhoz, hogy adómentességet kapjanak az ügyfelek. Összességében nagyon pozitívak a visszajelzések a számlával kapcsolatban - mondta az InfoRádiónak Kállay András.

Pozitívak a visszajelzések abban az értelemben, hogy nagy mennyiségű megtakarítás került ezekre a számlákra, és ami még fontosabb, hogy nagyon sok ügyfél gondolkodásmódját megváltoztatta. Azok, akik a várakozásaink szerint néhány évben gondolkodtak volna, az adóelőnyt látva középtávra, akár 5-6 éves időtávra is kitolták a megtakarításaik futamidejét - hangsúlyozta az Erste privátbanki igazgatója.

Hozzátette: nagyon sok ügyfél Magyarországon az elmúlt időszakban folyamatosan a lehetőségeihez képest relatív rövidebb időt kommunikált a szolgáltató felé egyfajta biztonsági elemként. Ez viszont az elérhető hozamot a kockázati szint csökkenése miatt erősen befolyásolta - részletezte Kállay András.

Jellemzően a félretett összeg negyedét helyezik el az emberek hosszabb távú megtakarítási formában, például Tartós Befektetési Számlán - mondta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Tokodi Gábor szerint a TBSZ-szel rendelkezők kétharmada újabb 5 évre leköti pénzét.

A Tartós Befektetési Számlán az ügyfél 3-5 évre elhelyezi a megtakarítását annak érdekében, hogy adómentességet kapjon, illetve kamatadó- és eho-mentességet tudjon elérni. Ehhez igazodva maga a megtakarítási összeg is viszonylag nagyobb: 4-5 millió forint. De vannak olyan megtakarítási számlák is, amelyeket már akár pár százezer forinttól is indítottak a korábbi időszakban, éppen ennek a kedvezménynek az igénybevétele érdekében - ismertette az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

200 ezer forintot nyert 5 év alatt - ennyi adót nem kellett befizetnie annak -, aki Tartós Befektetési Számlán lekötött 2 millió forintot - mondta az InfoRádiónak az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója. Nyitrai Győző hozzátette: a plusz egy - úgynevezett felhalmozási - év is megspórolható azoknak, akik újabb 5 évre lekötik TBSZ-en a pénzüket.

Fotó: FreeDigitalPhotos