Jump to content

Sok gondot okoz a rezsi kifizetése

2015. 10. 15. 00:00

Rezsicsökkentés ide, kormányzati árkontroll oda, a magyar családokra alacsony jövedelmi helyzetük jelenti a legnagyobb veszélyt – derült ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal vizsgálatából.

A hivatal felmérése szerint – összhangban az elmúlt évek kormányzati intézkedéseivel – Európa fővárosai közül Budapest sereghajtó a lakossági villamos energia, illetve a földgáz átlagárát illetően. Fővárosunkat csak egy-egy város, áramár esetében Belgrád, míg földgáz esetében Bukarest előzi meg olcsóságban.

Ugyanakkor vásárlóerő-paritáson mérve már korántsem ez a helyzet: az elemzés tökéletesen mutatja, hiába a kormányzati árkontroll, a családok jövedelmi helyzete annyira gyenge uniós összehasonlításban, hogy még a rendkívül alacsony átlagárak mellett is több gondot okoz a rezsi előteremtése – különösen a villamos energia esetében –, mint a legtöbb uniós országban, írta a Metropol.

De a rezsidíjak és a jövedelmi helyzet közötti uniós szakadékot jól mutatja a jelentés azon része is, amelyben egy kétszemélyes, gyermektelen háztartás ún. teherbíró képességét vizsgálták. Az eredmények szerint ebben az összehasonlításban sem állunk túl jól: csak 6 európai nagyvárosban emészti fel a családok fizetésének nagyobb részét a rezsi, mint Budapesten.

Mindezek után szerencse, hogy a kormányzat elkötelezett a rezsicsökkentés mellett.

– Olyan modell kidolgozását kezdtük el és fogjuk előterjeszteni, amely lehetővé teszi azt, hogy ezek az árak minimum így maradjanak, de lehetőség szerint tovább csökkenjenek – mondta a Portfoliónak adott interjúban Németh Lászlóné. A Miniszterelnökség államtitkára szerint számos lehetőség áll a nemzeti közműszolgáltató rendelkezésére az olcsó árak fenntartásához, így az orosz gázvásárlási szerződésen kívüli piaci alapú beszerzés, az egységes gáz-, illetve az árampiaci szolgáltató központtal történő milliárdos spórolás, vagy akár a közvetlen paksi áramvásárlás.

Fotó: FreeDigitalPhotos