Jump to content

Brutálisan drága lesz a kávé

2015. 10. 08. 00:00

Ha nem bővül jelentősen a világon a kávétermesztés, akkor egy évtized múlva olyan hiány alakulhat ki a fekete ital alapanyagának piacán, ami az égbe lökheti a reggeli frissítő árát. Már a mostani ellátást is veszélyezteti a kereslet és a kínálat megbillent egyensúlya.

A világ kávét fogyasztó népességének szüksége lenne még egy Brazíliára - kezdi a kávépiacot fenyegető veszélyekről szóló cikkét a Bloomberg, melyet a Napi.hu idézett. A latin-amerikai ország a világ legnagyobb kávébabtermelője és -exportálója. A hírportál ezzel a megjegyzéssel érzékeltette, milyen hatalmas hiány alakulhat ki a kávészemek piacán tíz év múlva.

Az ok eléggé közismert: a feltörekvő országok bővülő középrétegeinek tagjai rákaptak a kávéra, miközben a világ más részein nem csökken a fogyasztás. Az emiatt bővülő kereslet kiszolgáláshoz évi 40-50 millió zsákkal kellene növelni a termelést a következő tíz évben - mondja Andrea Illy, az olaszországi Illycafe SpA kávéfeldolgozó cég elnök-vezérigazgatója. Ez több a teljes brazil termelésnél.

A bővítést a globális felmelegedés miatt gyakoribbá vált szárazságok és az alacsony felvásárlási árak veszélyeztetik. Az utóbbiak eltántorítják a gazdákat ültetvényeik bővítésétől. Előbb-utóbb az ágazat szereplőinek meg kell hozniuk néhány fontos döntést arról, hogyan lehet úrrá lenni ezen a problémán - magyarázza Illy. Egyelőre senki sem tudja, hol teremhet meg a szükséges kávétöbblet.

A világon várhatóan 3,5 millió zsákkal kevesebb kávébab terem az október 1-jén indult 2015-2016-os szezonban, mint amennyire szükség lenne - derült ki a svájci Volcafe agrárkereskedő cég adataiból. Ez megfejeli az előző szezonban kialakult 6,4 milliárdos hiányt.

Brazíliában a 2014-es szárazság utóhatásaitól szenvedtek a termelők - a terméskiesés tavaly 50 százalékkal dobta meg az arabica kávé árát a New York-i árutőzsdén. Azóta 27 százalékkal csökkent az ár, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a brazil real gyengélkedik a dollárral szemben.

Eközben az előrejelzések szerint 2030-ra a jelenlegi harmadával, évente 200 millió zsákra nő a világ kávéfogyasztása. Az elmúlt szezonban 144 millió zsáknyi kávébabot takarítottak be a termelők. A többlet előállításához sokkal hatékonyabbá kellene válni a növény termesztésének - állítja Michael R. Neumann, a nevét viselő kávékereskedő cég vezetője.

Fotó: FreeDigitalPhotos