Jump to content

Nem ijedtek meg a turisták a görög válságtól

2015. 06. 23. 00:00

Legfeljebb a szokottnál kicsit több készpénzt ajánlanak óvintézkedésként a szakemberek a Görögországba készülő turistáknak. Az ország GDP-jének 17 százaléka származik az idegenforgalomból, mindenkinek elemi érdeke, hogy ez ne sérüljön - hívta fel a figyelmet a Világgazdaság Online.

Untitled Document

Az előfoglalások alapján idén a legtöbben Görögországba utaznak nyaralni busszal vagy charterrepülőgéppel – derült ki a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) adataiból. A magyar turisták körében évek óta igen népszerű ország – amely a szakemberek szerint 2015-ben részben az eredetileg Tunéziába vágyó, de a Bardo múzeumbeli márciusi merénylet miatt megrettenő turistákat is felszívja – az államcsőd szélén táncol. Ez azonban a jelek szerint korántsem veti vissza a forgalmat.

"Május közepe óta folyamatosan tömött buszok és repülőgépek indulnak Görögország népszerű szárazföldi desztinációi és a szigetek felé is. Az elmúlt napokban néhány érdeklődő telefont kaptunk már ügyfeleinktől, de csak azt kérdezték, van-e valamilyen fontos új tudnivaló a kiutazással kapcsolatban. Egyetlen útlemondásról sem tudok” – mondta lapunknak Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák vezérigazgató-helyettese. A szakember emlékeztetett: 2013-ban Cipruson a részleges államcsődöt is alig érzékelték a turisták, munkatársaik pedig naprakész információkkal rendelkeznek a görögországi helyzetről minden olyan településen, ahová csoportokat várnak.

A konzuli szolgálat szerint az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, de a gazdasági válság következményeként évek óta viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, a kisebb-nagyobb tüntetések, és a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti, nehezedhet az ügyintézés. A sztrájkokat jellemzően néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is, így az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell. A demonstrációk vagy a közlekedési sztrájkok túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, ezért érdemes folyamatosan tájékozódni az aktuális hírekről, elkerülni a tömegmegmozdulások helyszínét.

A szakemberek szerint érdemes a megszokottnál kicsivel több készpénzzel útnak indulni, mert egy még mindig nem kizárható csőd esetén néhány napig nehézséget okozhat az ATM-ek használata, a bankfiókok pedig zárva tarthatnak. Az IBUSZ vezérigazgató-helyettese szerint azonban a készpénz jelentőségét sem kell túldimenzionálni, hiszen kevés turistának van szüksége napi több százezer forintra. Ráadásul a legtöbben egyébként is már korábban Magyarországon beváltott valutával utaznak.

Fotó: FreeDigitalPhotos