Jump to content

Eltűnt az országból több ezer ételautomata

2015. 06. 12. 00:00

Az idehaza működő étel- és italautomaták több mint tíz százalékát leszerelhették az utóbbi időkben az üzemeltetők. Szakmai feltételezés szerint a köddé vált gépek egy része korábban az adók megfizetése nélkül működött, a készülékek pedig azért tűntek el, mert az év elején minden automatát be kellett jelenteni az adóhivatalhoz - olvasható a napigazdasag.hu-n.

Untitled Document

A piac tisztításának folyamata már az első lépésnél százmilliós állami bevételt hozott, nemrégiben pedig megkezdődött azoknak a szakmai feltételeknek a kimunkálása, amelyek nyomán az automatákat az online pénztárgépek módjára bekötik majd a hatósághoz.

A jogszabály arra kötelezte az érintetteket, hogy március végéig jelentsék be étel-, italautomatáikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). A határidő végéig 27 ezer gépről adtak számot a működtetők, június elejéig pedig további háromezer készülékről érkezett bejelentés. A regisztráció megtételekor harmincezer forintos egyszeri díj befizetését írják elő a szabályok.

– Tavaly nagyjából negyvenezer automatából vásárolhattak a fogyasztók, tízezer berendezés sorsa így egyelőre kérdéses – mondta a Napi Gazdaságnak a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke. Szöllősi Balázs becslése szerint az új szabályok bevezetésekor nagyjából ötezer gép azonnal eltűnt.

A készülékek eltávolításának hátterében a szakember szerint leginkább két ok állhat: előfordulhatott, hogy egy-egy berendezés még harmincezer forintot, vagyis a regisztráció díját sem hozta vissza. Más esetekben viszont arról lehetett szó, hogy az automaták tulajdonosai megijedtek a bejelentési kötelezettségtől, minden bizonnyal azért, mert addig feketén, azaz az adók megfizetése nélkül üzemeltették a gépeket. További ötezer eszközről pedig azért nem szerezhetett eddig tudomást az adóhivatal, mert egyes vállalkozók még nem hallottak a jogszabályváltozásról. Emellett az sem zárható ki, hogy némelyek továbbra is illegálisan működtetik berendezéseiket.

Fotó: FreeDigitalPhotos