Jump to content

Előre kérnék a tagdíjat a magánnyugdíjpénztárak

2015. 01. 20. 00:00

Mivel 2015. áprilisától a magánnyugdíjpénztáraknak el kell érniük a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, a pénztárak havi 200-1000 forintos tagdíjat határoztak meg, amit többségük egy évre előre kér a tagoktól, közölte a piac 93 százalékát képviselő három pénztár.

A Budapest, a Horizont és a Szövetség magánnyugdíjpénztárak közös közleménye kiemeli: az új előírások miatt a rendszer nem tűri meg tovább a potyautasokat, mert ha a tagdíjfizetők aránya nem éri el a kívánt szintet, akkor a jogszabály előírja a pénztár végelszámolását.

Mint az MTI beszámolt, a pénztárak azoknak a tagoknak, akik nem hajlandóak tagdíjat fizetni azt javasolják, hogy lépjenek vissza a társadalombiztosítás rendszerébe.

A magánnyugdíjpénztári rendszer alapos és átfogó átalakításra szorul, áll a közleményben, mert a jelenlegi változások nem szolgálják a hosszú távú fenntarthatóságot. Ezért rövidesen szabályozási javaslattal állnak elő. Ennek egyik eleme lesz az, hogy a magánnyugdíj-megtakarításokat a tulajdonosok helyezzék át önkéntes nyugdíjpénztári számlára. A másik elem pedig a járadékfizetés átalakítása lesz. A javaslatot eljuttatják majd az összes parlamenti párt képviselőjének, remélve, hogy a pénztárakról újra párbeszéd indulhat.

Fotó: FreeDigitalPhotos