Jump to content

Kevesebb vagyonosodási vizsgálat volt tavaly

2015. 01. 14. 00:00

Kevesebb vizsgálatot indított, de több adókülönbözetet tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly, mint a korábbi években. A vagyongyarapodási vizsgálatok jellemzően személyijövedelemadó-ellenőrzésnél feltárt szabálytalanságok miatt, illetve közérdekű bejelentésre indulnak.

Kevesebb vagyonosodási vizsgálatot indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly mint két évvel korábban, a megállapított nettó adókülönbözet azonban több mint 20 százalékkal volt magasabb a 2012. évinél – derül ki a NAV a Napi Gazdaság kérdésére adott válaszából.

Míg 2012-ben 2362 vagyonosodási vizsgálat indult, tavaly november végéig 772 eljárást indított a hivatal, és az áthúzódó vizsgálatokkal együtt 1627-et fejezett be. A befejezett vizsgálatok száma 2012-ben kicsivel több mint 2000 volt.

2012-ben 20 millió 640 ezer forint, 2013-ban 21 millió 114 ezer forint, 2014 novemberéig 25 millió 646 ezer forint nettó adókülönbözetet tártak fel az ellenőrök, a megállapítási arány pedig 80 százalékos volt − közölte a NAV sajtóosztálya a lappal.

A NAV célzott kiválasztási rendszereket működtet, ezek eredményeit feldolgozza, értékeli, felméri a kockázati elemeket és meghatározza a cselekvési stratégiát. Az adóhatóság tehát nem véletlenszerűen, hanem kockázatelemzési szempontok mentén választja ki az adózókat vagyongyarapodási vizsgálatra. A kockázatelemzés módszere valamennyi adózó esetében meghatározza azokat a fő területeket, ahol valószínűsíthető az adóelkerülés. Az erre alapozott ellenőrzés célja, hogy feltárja az eltitkolt bevétel és jövedelem forrását. A vagyonosodási vizsgálatoknál a NAV meghatározott adatok feldolgozásával és egybevetésével választja ki ellenőrzésre az adózókat. Ezek a következők lehetnek: az adózó által benyújtott bevallások, az adatszolgáltatások, az adózó befizetései, a kiutalásokat tartalmazó nyilvántartások, az adózónál korábban végzett ellenőrzések tapasztalatai vagy más hatóságoktól, más adózóktól szerzett adatok.

A NAV tájékoztatása szerint a vagyongyarapodási vizsgálatok jellemzően a személyijövedelemadó-ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok miatt, illetve közérdekű bejelentésre indulnak. Az adózók leginkább a fedezet nélküli ingatlan- és gépjárművásárlásokkal kerülnek az adóhivatal látókörébe. Az ellenőrzési szakterület a felszámolási, végrehajtási szakterülettel egyre többször végez olyan ellenőrzéseket, amelyeket a felszámolóbiztos részére át nem adott vagyon felbukkanása miatt indítanak az adott társaság képviselőinél.

Fotó: FreeDigitalPhotos