Jump to content

Jó lesz igyekezni, ha kazánt cserélne

2014. 12. 11. 00:00

Eddig összesen 21 400 pályázat érkezett az Otthon Melege Program energiahatékonysági kiírásaira – tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A három pályázatra elkülönített 2,72 milliárd forintos keretből mostanra mindössze 410 millió forint maradt.

A legnagyobb érdeklődés a fűtés-korszerűsítési alprogramot övezte, ahol kazáncserére lehetett támogatást igényelni összesen egymilliárd forint értékben. Itt azonban minden régióban egy napon belül elfogyott a keretösszeg, ezért az NFM leállította a pályázatot. Fontos hangsúlyozni, hogy a programot a forrás kimerülése miatt csak felfüggesztettük, a minisztérium folyamatosan dolgozik azon, hogy a lakossági energiahatékonysági programok hátterét biztosító források a jövőben is rendelkezésre álljanak – közölte a tárca. Hozzátették, kazáncseréhez közel 2700-an igényeltek segítséget - számolt be a Napi Gazdaság.

Ma indul el az Otthon Melege Program utolsó kiírása: a homlokzati nyílászárók cseréje alprogram esetében mától a dél-dunántúli régióban élők is pályázhatnak. Ebben a kategóriában eddig mintegy kétezren nyújtottak be támogatási igényt, az egyes régiók forrásfelhasználása pedig 70–95 százalékos, vagyis egyik régióban sem merült még ki teljesen a rendelkezésre álló keret. Az alprogramban jelenleg még biztosan rendelkezésre álló forrás teljes összege körülbelül 300 millió forint.

A háztartási nagygépek cseréjére legelsőként elindított alprogramra eddig 16 700 pályázat érkezett be, az NFM tájékoztatása szerint az egyes régiók forrásfelhasználása 60 és 95 százalék között alakult eddig. Az alprogramban jelenleg még biztosan rendelkezésre álló forrás teljes összege 110 millió forint.

A fejlesztési tárca hangsúlyozta, hogy az energiahatékonysági program november 14-i újraindítása óta a pályázatok befogadása zökkenőmentesen zajlik.

Fotó: FreeDigitalPhotos