Jump to content

Sokat költhetünk idén karácsonyra

2014. 11. 05. 00:00

Idén átlagosan 33 ezer forintot terveznek költeni az aktív internetezők az ajándékokra. Egy 4 fős családnál viszont – figyelembe véve a közös rokonokat is – ennél jóval többe kerülhet a meglepetés.

Az átlagos 33, illetve 50 ezer forintos költést csak az ajándékokra szánjuk. Ebben nincsenek benne az ünnepi menü vagy éppen a karácsonyfa kiadásai – derül ki az Árukereső.hu aktív internetezők részvételével készíttetett hazai online felméréséből, melyet az FN24 idézett.

A felmérésben válaszolók a karácsonyi ajándékozásnál jellemzően 6-7 fővel terveznek. Az ajándékozottak között a családnak persze kiemelt szerepe van. A szűk család ajándékozási szempontból általában 4, a tágabb pedig további 1-2 főt jelenthet.

Érdekes, hogy a barátok és munkatársak ajándékozását 10-ből mindössze 2-3 aktív internetező tervezi. Egy átlagos – 4 fős – család pedig idén karácsonykor 10-12 ember (családtag, barát, munkatárs) számára fog ajándékot, meglepetést vásárolni.

A karácsonyi ajándékozáskor nemcsak az ajándékozottak számánál van kiemelt szerepben a család, hanem az ajándékok egy főre jutó értékében is.

Míg a szűk családban az aktív internetezők átlagosan 6200-6300 forintot szánnak egy szerettükre, addig a tágabb rokoni körben ez már csak 3800 forint körül alakul.

Barátokra fejenként 2700 forintot, munkatársakra pedig már csak alig 1900 forintot szánnak. A karácsonyi ajándékozásnál összességében egy ajándékra átlagosan közel 5 ezer forintot terveznek költeni.

A felmérésben részt vevők jellemzően 3-4-féle különböző termékkörből fognak karácsonyi választani, ebből 2-3 termék biztosan a ruházati cikkek, kozmetikumok, gyerekjátékok, háztartási eszközök, illetve könyvek közül fog kikerülni.

Tablet, illetve mobiltelefon ajándékozását csak negyedük tervezi, míg a számítástechnikai, illetve szórakoztatóelektronikai termékek csupán alig minden ötödik vásárlónál kerülhetnek az ajándékok közé.

Fotó: FreeDigitalPhotos