Jump to content

Végezd a leghatékonyabban a munkád!

2014. 09. 29. 00:00

Hónapok óta szeretnéd utolérni magad a munkádban, de mindeddig nem sikerült? Eleged van a túlórázásból, és szeretnél végre egyszer időben végezni minden feladatoddal? Mutatunk néhány megoldást.

Koncentrálj arra, amit csinálsz!
Triviálisnak tűnhet, de érdemes időnként emlékeztetned magad arra, hogy koncentrálnod kell a saját munkádra. Bármikor kérdezhet tőled valamit egy kolléga, kereshetnek telefonon, kaphatsz egy sürgős e-mailt, és már arra sem emlékszel, hogy mit csináltál néhány perccel korábban. Próbálj meg az éppen végzett feladatodra koncentrálni, amennyire csak lehet! Ez a képesség fejleszthető, csak egy kis figyelmet kell rászánnod.

Rakj rendet az asztalodon!
Hogyan várhatod el magadtól, hogy egy dologra koncentrálj, ha teljes káosz uralkodik az asztalodon, és nem találsz meg rajta semmit? Időnként szánj arra néhány percet az életedből, hogy rendet rakj az asztalodon. Meglátod, a munkád is szervezettebb lesz tőle.

Gondolkodj projektekben!
Ha minden feladatodat egyszerre szeretnéd megoldani, hamar elúszol velük. Tekints a feladataidra úgy, mint projektekre! Rendezd az egyes feladataidat csoportokba! Csoportosíthatsz témakör, ügyfél, határidő vagy egyéb más szempont szerint. A saját munkádban te tudod a legjobban eldönteni, hogy hogyan érdemes csoportosítani a feladatokat. Ha pedig az egyik projekteddel végeztél, jöhet a következő.

Ne kapkodj!
Teljesen el vagy úszva, és azt sem tudod, hogy melyik munkádat csináld? A legrosszabb, amit tehetsz ilyen helyzetben, ha kapkodsz, és minden problémát egyszerre szeretnél megoldani. Kapkodás helyett végy egy nagy levegőt, és gondold végig, hogy milyen feladatokat kell elvégezned, és mennyi időd van rá! Állíts fel fontossági sorrendet, majd kezdd a legsürgetőbbel! Ha ezzel kész vagy, jöhet a következő.

Fújd ki magad időnként!
Senki sem képes napi 8 órában egy dologra koncentrálni. Másfél-két óra munka után állj fel az íróasztalodtól, mozogj egy kicsit, például menj, és főzz egy teát vagy kávét a konyhában, vagy szellőztess az irodában. Ha felfrissíted a tested és az elméd, utána jóval gördülékenyebben folytathatod a munkát.

Számítógép
Hogyan várhatja el bárki is tőled, hogy gyorsan, hatékonyan és pontosan dolgozz, ha nem működik megbízhatóan a számítógéped? Időnként ellenőrizd, vagy a rendszergazdával ellenőriztesd a számítógépedet, hogy az gyorsan és megbízhatóan működjön. Ha a technikai feltételek nem megfelelőek, nem tudod a legjobb formádat hozni munka közben.

Fotó: FreeDigitalPhotos