Jump to content

Jár szabadság a próbaidő alatt?

2014. 08. 28. 00:00

Éppen nyáron találtál új munkát, és a szokásos három hónap próbaidődet töltöd? Nem a legkellemesebb érzés, mivel nyilván senki nem akarja rögtön szabadsággal indítani a munkát, ugyanakkor itt a nyár. Azonban ilyenkor is jár neked néhány nap!

Alapesetben a próbaidő három hónapig tart. De mit tehetsz, ha ez éppen arra az időszakra esik, amikor a fesztiválok vannak, vagy még éppen el tudnál utazni külföldre?

Tévhit, hogy a próbaidő alatt nem jár szabadság neked, hiszen ezt a munka törvénykönyve sehol sem tiltja. Sőt, igazság szerint erre vonatkozóan egyáltalán nincs semmiféle szabályozás, így jogi szempontból bármikor kiveheted a szabadságodat, akár a próbaidő alatt is.

Más kérdés, hogy a szabadságod jelentős részével elvileg a munkáltatód rendelkezik, vagyis nem köteles akkor kiadni az összes napodat, amikor azt te szeretnéd, figyelembe veheti a saját szempontjait is. A félreértések elkerülése érdekében már a munkaszerződésed megkötésekor érdemes jelezned, ha előre befizetett utad van a próbaidő alatt, mert így a munkáltató is tud számolni a távolléteddel.

Ha látják, hogy megfelelően dolgozol rátermettséged bizonyításáért a próbaidő alatt, akkor nagy valószínűséggel nem gördítenek majd akadályt a pihenésed elé. Kivételt legfeljebb az képezhet, ha az általad jelzett időpontban már egyébként is sok kolléga vett ki előre szabadságot. Ezek a helyzetek ugyanakkor neked kedvezhetnek, hiszen ha kevesebben vannak bent a munkahelyen, több figyelem szegeződik rád, jobban megmutatkozik, hogy jól csinálod, amiért felvettek. Így azonnal bizonyíthatsz a főnökeid előtt – már csak azért is, mert a többiek szabadságolása miatt vélhetően több munka is esik rád.

Ami biztos, hogy szerencsés, ha nem a próbaidő első napjaira-heteire időzíted a szabadságodat. Elvégre ez az időszak mégis csak arra szolgál, hogy beletanulj az új munkakörödbe, így nem túl jó, ha ebből kimaradsz. A három hónap második felében viszont egy hét, vagy néhány nap szabadság egy munkáltatónak sem lehet ellenére.


Fotó: FreeDigitalPhotos