Jump to content

Hogyan spórolj az iskolakezdésen?

2014. 08. 27. 00:00

A nyaralás elvitte szinte valamennyi megtakarított pénzed, és már előre félsz az iskolakezdéssel járó költségektől? Nem feltétlenül kell vagyonokat elköltened tanszerekre. Ha okosan szervezed a vásárlást, akár több tízezer forintot is megspórolhatsz.

Igényelj iskolakezdési támogatást!

Bárki – mindkét szülő – igényelhet iskolakezdési támogatást a munkahelyén, aki jogosult családi pótlékra, és akinek a gyermeke közoktatásban (általános vagy középiskolában) tanul.

A támogatás - kedvezményes adókulcs mellett - a minimálbér 30 százaléka lehet, ez 2014-ben 30 450 forint, amelyet utalvány formájában kaphatsz meg, és tankönyvekre, taneszközökre és ruházatra lehet fordítani. Figyelj arra, hogy az utalvánnyal kizárólag azokban a boltokban fizethetsz, amelyek szerződést kötöttek a kibocsátóval.

Vásárolj okosan!

Nézd át a már meglévő készletet, pakoljátok ki a gyermekeddel az íróasztalok fiókjait, és nézzétek meg, hogy mi az, ami még használható idén! Ezután írd össze pontosan, hogy mi az, amit vásárolnotok kell! Sok iskolában – főként az alsóbb tagozatokon – a tanárok összeírják a szükséges felszerelést és a listát elküldik a szülőknek. Neked is érdemes ez alapján összeállítanod a bevásárló listádat. A tanszereken és könyveken túl a gyermeked ruhatárát is érdemes átnézned. Ismét jön a hűvös idő, szükség van a melegebb holmikra, de egy gyerek esetében egyáltalán nem biztos, hogy ami tavasszal még jó volt rá, ősszel is az lesz. Próbáltasd fel a gyermekeddel a ruháit, és írd össze, hogy mi az, amiből újat kell venni.

Keresd a leárazásokat!

Az iskolakezdés előtti napokban, hetekben számos üzlet hirdet leértékeléseket, akciókat a vásárlóknak. Használd ki ezt az alkalmat, és induljatok ilyenkor bevásárló-körútra! Nézz körül, hogy hol lehet jó áron vásárolni, és szánj rá egy napot, hogy mindent megvegyetek! Ragaszkodj a listán szereplő tételekhez, és ne vegyetek felesleges dolgokat. Egy-két apróság belefér ugyan, de ha nem tudsz nemet mondani a gyermeked kérésének, könnyen egy kisebb vagyont költhetsz el az iskolakezdés előtt.

Amire viszont szüksége lesz a gyermekednek, azt mindenképpen vedd meg, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljetek az első napokban, amikor kiderül, hogy sok fontos dolog hiányzik.

Fotó: FreeDigitalPhotos