Jump to content

Mit csinálj, ha nem kaptad meg az állást?

2014. 08. 22. 00:00

Úgy érzed, mindent megtettél azért, hogy téged válasszanak a munkára, mégsem te kaptad meg az állást? Azt hiszed, ezzel vége a világnak? Nem tudod, hogy mit tegyél? Tanácsaink segíthetnek folytatni az utadat.

Kérj visszajelzést!

Amikor közlik veled, hogy nem te kaptad meg az állást, kérdezd meg, hogy mi alapján döntöttek így. Talán csak a szimpátia hiánya, talán más, szakmai okok állnak a háttérben. Nehéz szembesülni a valósággal, de később sokat profitálhatsz a most hallottakból. Azért az sose feledd, hogy a visszajelzésből ugyan tanulni lehet, de csak egy-két alkalommal találkoztak veled a lehetséges munkaadóid, és egyáltalán nem biztos, hogy ebből megismerhették a valódi értékeidet. Fogadd nyíltan, de kritikával a visszajelzéseiket!

Gondold végig higgadtan a történteket!

Ha túl vagy a kezdeti sokkon, ülj le, és gondold végig, mi is történt az állásinterjún, mit kérdeztek tőled, mire hogyan válaszoltál, mikor mit csináltál. Gondolj a testbeszédedre is! Elég barátságos és nyitott voltál? Nem érezhették úgy, hogy túlságosan zárkózott, nem igazán csapatjátékos típus vagy? A következő interjún már talán nyíltabban meg tudod mutatni a valódi egyéniségedet.

Ne várj sokáig, folytasd a keresést!

Ne rágódj sokáig a múlton! Miután végiggondoltad az állásinterjúd tanulságait, indulj, és folytasd az álláskeresést! Minél hamarabb újra belelendülsz az állásinterjúkba, annál könnyebben veszed majd az akadályokat és annál hamarabb megtalálod álmaid munkáját.

Ne vedd magadra!

Mint ahogy két ember sem biztos, hogy összepasszol, ugyanúgy egy jelentkező sem biztos, hogy beleillik egy új csapatba. Ez nem a te hibád és nem is a csapaté, egyszerűen csak nem lenne meg az összhang köztetek. Van ez így gyakran férfi és nő között is. Ne haragudj azért az interjúztatókra, ha ezt megérzi, és úgy dönt, hogy nem téged választ. „Adj bele 150 százalékot az állásinterjún, utána viszont tarts egy kis távolságot! Nagy valószínűséggel megkapod az állást, de ha mégsem, legalább nem fogod annyira a szívedre venni." – javasolják karriertanácsadók.


Fotó: FreeDigitalPhotos