Jump to content

Alig túlóráztunk tavaly

2014. 08. 13. 00:00

Az európai uniós átlagnál kevesebbet túlóráznak a magyar munkavállalók – derül ki a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) legfrissebb felméréséből. A teljes munkaidőben dolgozó magyar nők átlagosan heti 40,2 órát töltenek munkával, míg a férfiak átlagosan 41,1 órát dolgoztak tavaly.

Az Európai Unió tagállamaiban a nők átlagosan 40 órát dolgoztak, vagyis Magyarországon hetente átlagosan 12 perccel több időt töltöttek a nők a munkahelyen. A férfiak esetében viszont a tagállamokban átlagosan 42,5 órát – a magyar átlaghoz képest hetente 1,4 órával többet dolgoztak az unió férfipolgárai. Ezen értékekkel a férfiak az uniós rangsor alsó harmadában, míg a nők nagyjából a rangsor közepén helyezkedtek el.

Másrészt viszont a részmunkaidős munkavégzésben élen jár Magyarország: míg az Európai Unió tagországaiban átlagosan heti 19 órát dolgoznak a részmunkaidőben foglalkoztatottak, addig hazánkban ez az idő heti 23,3 óra. Míg az unióban a részmunkaidőben foglalkoztatott nők átlagosan heti 20,2 órát töltöttek munkával, addig ez az idő heti 23,3 óra volt Magyarországon.

A hivatalos adatoktól némiképp eltér a ténylegesen ledolgozott munkaidő. Ez a főállású férfi munkavállalók esetében heti 40 óra volt átlagosan – szemben az uniós átlag 41,6 órás átlagával. A magyar női foglalkoztatottak pedig heti 38,6 százalékkal megközelítette az uniós átlagot (38,9 óra) – derül ki a KSH tavalyi évre vonatkozó adataiból.

Az Európai Unió tagországai közül az egyik legtöbbet az Egyesült Királyságban túlóráznak: itt az alkalmazottak 27 százaléka több időt töltött munkával, mint az elvárt. A magyarországi túlórázók aránya az utóbbi évtizedben folyamatosan csökken: tavaly a férfiaknak 1,2, a nőknek 0,9 százaléka végzett ilyen formában plusz munkát. A legtöbb túlórázó heti 6–10 órával többet dolgozik az elvárnál, ám ennek mindössze háromnegyedéért fizettek.

Magyarországon tavaly a dolgozó férfiak 69,3 százaléka végezte a munkáját egyműszakos munkarendben, míg a nők esetében ez az arány 74,5 százalék volt. A nők 14,3 százaléka kétműszakos munkarendben dolgozott, három, illetve négy műszakos műszakrendben az alkalmazásban állók 6 százaléka, mintegy 220 ezer ember dolgozott.


Fotó: FreeDigitalPhotos