Jump to content

Optimizmus vagy pesszimizmus jobb a pénzügyekben?

2014. 08. 07. 00:00

A pénzügyi döntések meghozatalára nemcsak a külső hatások - a család és a barátok tanácsai, gazdasági körülmények - hanem a gondolkodásunk is nagyban hat.

Félig tele vagy félig üresnek látod a számlád? Optimista típus vagy, aki mindig reménykedik abban, hogy egyre jobbra fordul az élete? Vagy éppen mindig felkészülsz a legrosszabbra? Ettől függnek az anyagi döntéseid is.

Az optimisták mindig a növekedésre, az újabb megragadható lehetőségekre fókuszálnak, akik mindig a legjobb megoldást keresik. A pesszimisták ezzel szemben a biztonságra koncentrálnak, és mindig felkészülnek a legrosszabb forgatókönyvre. Melyik forgatókönyv, gondolkodásmód áll hozzád közelebb? Nézz magadba: milyen szempontok alapján döntesz, amikor egylakás megvásárlásáról vagy egy befektetés kiválasztásáról van szó?

Egy új tanulmány szerint - amelyet a Nemzeti Taiwani Egyetemen végeztek - a legjobb, ha mindkét szemléletmód közel áll hozzánk. A legideálisabb úgynevezett realista optimistának lenni: érdemes pozitívan tekinteni a jövőre, de figyelni kell minden lehetséges eseményre is.

Nézzük egy gyakorlati példán keresztül, hogyan érdemes dönteni fontos pénzügyi kérdésekben! Mi történik például, ha lakást szeretnél venni? Az optimisták csak arra gondolnak lakásvásárláskor, hogy az kizárólag teljes sikerrel zárulhat, és nem figyelnek eléggé az olyan sarkalatos kérdésekre, mint a biztonság és az anyagi stabilitás. A pesszimisták ezzel szemben csakis a kockázatait látják egy lakásvásárlásnak: a fenntartási költségek, a fizetendő adók, az elértéktelenedés mind olyan tényezők, amelyek elijeszthetik a pesszimista embereket a lakásvásárlástól.

Ideális esetben mindkét szemléletmód pozitív tulajdonságait összegyűjtve érdemes dönteni. Az optimistákra jellemző bizakodással érdemes tekinteni a lakáspiacra, és bizakodni, hogy a befektetés megtérül. Ám arra is érdemes időben figyelmeztetni magunkat, hogy mi az, amit anyagi kereteink megengednek. Nem érdemes tovább nyújtózni, mint ameddig a takarónk ér. Anyagi lehetőségeinken túl kiköltekezni, egy nagyobb hitelt a nyakunkba venni, vagy olyan helyen lakást venni, ahol idővel csökkenhet az ingatlan értéke, egész hátralévő életünkre kiható hiba lehet.

A tanulmány eredményei szerint tehát az optimisták bizakodásával és a pesszimisták óvatosságával, gyanakvásával érdemes minden pénzügyi döntésünket meghozni, legyen szó akár egy befektetésről vagy lakásvásárlásról.


Fotó: FreeDigitalPhotos