Jump to content

Mire készülj, ha teljesítményértékelésre kerül sor?

2014. 08. 06. 00:00

Ma már egyre több cégnél alkalmaznak rendszeresen teljesítményértékelést az alkalmazottak munkájának ösztönzésére, ellenőrzésére. Megmutatjuk, mire kell ilyenkor felkészülnöd!

A teljesítményértékelés egy olyan módszer, amellyel azt mérik a vezetők, hogy egy munkavállaló hogyan és milyen mértékben segíti a cég sikerét. A teljesítményértékelés nem annyira félelmetes, mint amennyire tűnik. A beszélgetéssel a cég vezetőinek nem az a céljuk, hogy megfélemlítsenek, hanem hogy motiváljanak, és még jobb munkára ösztönözzenek.

A teljesítményértékelés emellett arra is alkalmas, hogy legyen negyed-félévente vagy évente egy olyan alkalom, amikor az alkalmazottaik a főnökeikkel elbeszélgethessenek a munkájukról, feladataikról, jövőjükről. Egyfajta eligazításra is lehetőséget ad, hogy mindenki pontosan tudhassa, mit kell tennie, hogyan végezze jól a munkáját.

A teljesítményértékelés egyik része a célkitűzés, ekkor a cég vezetése és a közvetlen vezető meghatározza azokat a célokat, amelyeket a következő időszakban meg kell valósítania a munkatársnak. A következő lépés az, amikor megbeszélik, hogy a kitűzött célokból mi valósult meg, és mi az, ami nem. Megvitatják, hogy mi okozhatta az esetleges elmaradást, és hogy mit kellene tenni, hogy a következő időszakban behozhassák a lemaradást.

A megbeszélések során meg kell beszélniük a résztvevőknek, hogy a kitűzött célok megvalósításához milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie a munkavállalónak, és hogy azok megvannak-e. A következő teljesítményértékelésen elemzik, hogy a kitűzött célokból mi valósult meg, mi korlátozta a megvalósulását, és hogy ebben milyen szerepe volt a munkavállalónak. Az egyes célok megvalósulását és a saját munkáját az alkalmazott és a főnöke is értékeli, és érvekkel, példákkal szemlélteti.

A teljesítményértékelés legnagyobb előnye, hogy rendszeres visszajelzéseket kapunk a vezetőktől, így tudhatjuk, hogy merre kell továbbhaladni, tudhatjuk, hogy mi az, amit jól csinálunk, és mi az, amire nagyobb figyelmet és több energiát kell fektetni, hol kell fejlődnünk.

A teljesítményértékelésen mindkét félnek törekednie kell az objektivitásra, semmiképp sem szabad személyeskedésbe átcsapnia, ugyanakkor a beszélgetés jó alkalom lehet arra, hogy egy kicsit jobban megismerje és megérthesse a beosztott és a vezető.

Ha túl vagy az értékelésen, ne ülj nyugodtan a babérjaidon a következő beszélgetésig! Írd fel a kitűzött célokat, és időnként emlékeztesd magad ezekre! Meglátod, könnyebben veszed a következő teljesítményértékelést, ha törekszel arra, hogy egyre jobb legyél a munkádban.

Fotó: FreeDigitalPhotos