Jump to content

5 titok, ami segíthet a karrierépítésben

2014. 08. 05. 00:00

Mi kell ahhoz, hogy sikeres légy a munkádban? Attól, hogy leszegett fejjel minden eléd tett feladatot szó nélkül és gyorsan elvégzel, valószínűleg még nem indul be a karriered. Létezik azonban néhány olyan elv, amely segíthet ebben!

A jól elvégzett munka nem elég

Az, hogy valaki pontosan és megbízhatóan elvégzi a munkáját, a legalapvetőbb elvárások egyike. De sokan abba a hibába esnek, hogy azt gondolják, ha ennek az elvárásnak eleget tesznek, mindent megtettek a karrierjük építése érdekében. Ám ennél többet kell tenned, ha azt szeretnéd, hogy előreléphess a ranglétrán. Légy kezdeményező – divatos szóval proaktív –, és javasolj olyan újításokat, amelyek a cég számára előnyösek. Ha látják a vezetők, hogy mennyire hasznos vagy, jó eséllyel előléptetnek.

Fontos, hogy kivel dolgozol együtt

Nem baj, ha nem a világ legimpozánsabb épületében vagy legsikeresebb multicégénél dolgozol – a fontos az, hogy jó emberekkel dolgozhass együtt. Ha értelmes, tehetséges munkatársakkal, főnökökkel dolgozol együtt, egy jól működő csapat tagjaként, valódi sikereket érhetsz el. Ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy valaki a szárnyai alá vesz, rengeteg hasznos dolgot megtanulhatsz tőle – nemcsak a munka, de az élet egyéb területein is.

Nem mindig jó, ha elfoglaltnak tűnsz

Bármennyire is szorgalmas és lelkiismeretes vagy, ha túl sok munkát vállalsz magadra, akár még negatívan is elsülhet az igyekvésed. Egy külső szemlélőnek ugyanis úgy tűnhet, hogy nem tudsz megbirkózni a feladataiddal, így bármennyire is igyekszel, nem kapod meg a várva várt kinevezést.

Ne rejtsd el a hibáidat!

Ha hibázunk, azzal a hozzá nem értésünket jelezhetjük a főnökeink felé. Ám ha a cég sikere érdekében kockáztattunk – és elbuktunk –, akkor az nem szégyen. Csak akkor érhetünk el sikereket, ha némi rizikót vállalunk, ezzel mindenkinek tisztában kell lennie. Az újító ötletek azok, amelyek előreviszik és naggyá teszik a céget. Ha megelégszünk a jelen sikerével, lemaradunk a piaci versenyben. Éppen ezért ne titkold az újító elképzeléseidet és az esetleges kudarcot! Inkább tanulj belőle!

A megvalósítás fontosabb, mint a terv vagy a tanács

Tanácsokat adni és ötleteket kigondolni sokan tudnak, egy kis élettapasztalat és kreativitás kérdése csupán. Az, hogy valaki valóban sikeres lesz, főként azon múlik, hogy az ötleteit és a kapott tanácsokat hogyan tudja megvalósítani a gyakorlatban. Neked kell eldöntened, hogy mely ötletedet valósítod meg, vagy melyik kapott tanácsot fogadod meg. Nincs eleve kész recept a karriered sikeres építésére!

Fotó: FreeDigitalPhotos