Jump to content

Hogyan legyél jóban a főnököddel?

2014. 07. 23. 00:00

A napod nagy részét az irodában töltöd és akarva akaratlanul rendszeresen egyeztetsz a főnököddel. Miért ne próbálnád meg ezt minél kevesebb súrlódással megvalósítani? Hiszen így mindkettőtöknek könnyebb az együttműködés, és ez akár még az előrelépésben is segíthet!

Képzeld magad a főnököd helyébe!
Alapvető érdekellentétek feszülnek a főnök és a beosztott között: a vezetőnek biztosítania kell a rá és az alkalmazottaira bízott feladatok határidőre való szakszerű teljesítését. Éppen ezért időnként kénytelen rákérdezni arra, hogy hogyan haladsz egyik-másik projekttel. A legjobb, ha elfogadod, hogy a főnöködnek is végeznie kell a rá bízott feladataid, ugyanúgy, ahogy neked. Légy valódi csapatjátékos, és segítsd a főnököd és a munkatársaid munkáját.

Tudj jól kommunikálni a főnököddel!
A főnököd a tömör, egymondatos email-eket szereti? Vagy épp ellenkezőleg: szereti, ha mindenről részletesen beszámolsz neki arról, hogy hogy haladsz a munkával? Ismerd meg az igényeit, és igazodj ehhez! Sokkal könnyebb a jó viszony fenntartása, ha úgy informálod a főnököd, ahogy szereti, úgyis ezt várja el tőled.

Kérj visszajelzést!
Ne félj a főnököd visszajelzésétől! Sokkal jobban jársz, ha tudod, hogyan ítéli meg a munkádat a főnököd, mint ha csak „eldolgoznátok" egymás mellett. Hatékonyabb az együttműködés, ha tudod, hogy mit csinálsz jól, és azt is, hogy mit kell másképp csinálnod.

Ismerd a főnöködet!
Nem szükséges persze, hogy barátok legyetek a főnököddel, de érdemes néhány dolgot tudnod a magánéletéről. Ha nem érzi tolakodónak, időnként kérdezd meg, hogy telt a hétvégéje, kérdezd arról, hogy mivel tölti szívesen a szabadidejét, mi a hobbija. Ne feledd: a főnököd is ember!

Ajánld fel a segítségedet!
A legtöbb vezető sosem kér segítséget másoktól. Úgy érzi, mindent neki kell megoldania. Ám néhányuk az időhiány vagy más okok miatt nem tud ennek megfelelni. Jó érzés, ha tudja, hogy van valaki az irodában, akire támaszkodhat ilyenkor.

Kérj tanácsot tőle!
Előfordulhatnak néha olyan új vagy nehezebb feladatok, amelyeknél jól jön egy-két jó tanács. Biztosan örülni fog a főnököd, ha tanácsot, javaslatot kérsz tőle. Ne vidd persze túlzásba, a legtöbb rád bízott feladatot egyedül kell elvégezned, nem futhatsz mindennel a főnöködhöz.

Tiszteld a főnöködet!
Nehéz úgy együtt dolgozni valakivel, ha nem becsülöd és tiszteled őt. Nagy valószínűséggel nem véletlenül ő kapta azt a pozíciót, amit betölt, biztosan számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely őt erre a feladatra alkalmassá tette. Ráadásul ha tiszteled a főnöködet, azt ő is megbecsüli majd.

Fotó: FreeDigitalPhotos